Bumi Indigo

Wednesday, September 21, 2011

Jom Belajar Bahasa Perancis :)

Assalamualaikum . . . Alhamdulillah, sempat lagi mim nak menjengah jengah di sini walaupun datin datin assignment berderet deret untuk di finishkan. okehh, since, ade someone yang give question lam formwithoutspring, berbunyi, eh, kau belajar french kan ? bila nak ajar kami ? '' Maka, terlintaslah nak buat entri ringkas tentang bahasa ini. ca va? ngee =.=

Voila . . .

jom belajar french ! menaaaarik you !
sumpah ta tipuu. ;)


Nie caranya kalau kita nak salut or tegur or sapa orang yep. .
---> Bonjour !   Hai
---> Bon soir !   Selamat petang
---> Salut !   Hai
---> Bonne nuit !   Selamat malam

Senang aje tu. Then, kalau malas nak hafal, ucap je bonjour everytyme. Juga boleh. :)


Then, maju ke hadapan yep. Sape sape berminat nak usha usha minah / mamat france bolehla explore lagi ;D

Point point basics ;)
---> Comment tu t'appelles ? Siapa nama awak ?
---> Comment ca va ? Awak apa khabar ?
---> Tu as quel age ? Umur awak berapa ?
----> Je suis desolee.  Maafkan saya.
----> Au revoir.  Bye


Err. . hape lagi yep ? Rasanya, cukup lah untuk entry kali ni. Haha. Sebenarnya, takde points dah nak tulis hape. Ketemu lagi di lain waktu. tchaoo.:)