Bumi Indigo

Tuesday, November 29, 2011

SEGMEN : 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat

Assalamualaikum. Heyy, hari ini mim nak join segmen ! Hehe. Kebosanan meh. Lagipun, segmen ni macam menarik je. So, apa lagi ? Roger roger. Penganjur segmen ini ialah CikBolat.



SEGMEN | 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat

Okayy, do i look like a weird person, mehh ? Top ten yang mim kategorikan pelik jatuh kepada ce cheng ce chneg :-

Pertama
aku pernah seharian tak berkata kata ! fuhh, except bersin lah kan -___-
Kedua 
aku punya sifat setia yang over. bahana ! mana kan aku boleh shuke the same guy from darjah 3 till now bila bila je lah . hehe. *blurred !
Ketiga 
Drumstick hater ! aku lebih prefer bahagian ayam yang isi isi aje. senang. dijamin tak tercekik tulang. paha dan kepak sila ke tepi :p
Keempat 
 aku perlukan buku di sisi sebelum tidur . wajib ! doesn't matter buku kanak wat so ever. janji buku :) auuw ! rajinyya ! *hakikatnya aku tak baca pom weyy. 
Kelima
 aku peminat kucing tahap kronik ! tapi, aku takde walau seekor kuching pun. kenapa ? sobs T.T ada kesahnya. teeet.
Keenam 
aku menulis tangan kiri, makan tangan kanan. eh. tu pun pelik ke ? err. ye kot ! +_~
Ketujuh 
aku lebih sanggup bertapa di library than hang out kat Mid Valley, Times Square or else. hehe. Betul kee cik kak oi ?
Kelapan 
 dahulukan lelaki simple mimple than handsome mandsome . opss !
Kesembilan 
selepas umur aku 3 tahun, aku tak pernah ( __________ ) dan tak akan. macam tak percaya aje. kuikui. tapi, itulah hakikatnya. have to follow this rules till now. ;'(
Kesepuluh 
cara aku nak lepaskan stress, satu aje, duduk diam diam. senyaaap tak berkata apa apa. at that time, sila jangan tegur ye. or else, aku akan menangis, lagi teruuuuk. memang dah takde solution dah tu. so, baik jangan tegur ! haha. ugut tuu. 

okayy. i'm done. sesiapa berminat. jom join sila tekan sini ;) 

anda di tagged. jemput join taw !
 tagged sesapa yang mahu join. kuang3. kbai.

Friday, November 25, 2011

Amanah kan Diriku

bahagia ? di saat mim bergelar pengawas
Assalamualaikum. What do youu think bila dengar perkataan 'amanah' ? Kepercayaan, pesanan and so on lah kan. Menurut Imam Al Ghazali memegang amanah adalah perkara yang paling berat kat muka bumi ni. Tapi, biasa lah manusia kan, selalu ambil remeh perihal macam ni. Include mim ! Dulu, kawan suruh buat tu, beriya iya cakap okayy, tapi buatnya tidak. Chikgu suruh tolong itu, laju je cakap boleh, tengok-2 hangat hangat tahi ayam aje.

entah kenapa sehari dua ni, fikiran mim tak tenang. teringat babak babak nakal kat sekolah dulu. Lain disuruh, lain dibuat nya. waktu tu, buat something memang pendek je fikirnya. ''biaselah tu kan. remaja. enjoy puas puas. rase semua ! '' inilah alasan yang zuuupp kat fikiran mim everytime teringatkan kesalahan sendiri. dulu mim ntah macam mana boleh terpilih jadi pengawas sekolah merangkap setiausaha agung lagi, dan siap terpilih jadi naqibah . perit bila bincang pasal Amanah ! maaf kan daku ;'(

Andai waktu boleh di undur kembali !
Sungguh ! kalau lah boleh kembali ke zaman dulu. mim tak sanggup terima that amanah. takut jika amanah tak dijalankan seperti sepatutnya. benar ! sebelum terima jawatan, mim dah set satu plan. ''elleh, nanti waktu angkat ikrar jalankan tugas, kau diam je. jangan lafaz, mim. hah. senang, kau bebas ! '' hah sampai tahap itu. sayang nak tinggal kenakalan , tapi still nak jadi pengawas. memang lah, pengawas kot, femesss.

Liife as an unperfect prefect .
kecoh. kawan kawan perli, mimi jadi pengawas ? Haha. sejujurnya, minggu pertama, memang semangat berkubar kubar. fresh lagi kot. and then, week by week, makin membubar bubar dah. perangai lama dah kembali. dah mula nak tuang goyah tahap keamanahan. kehidupan kat asrama perghh memang menguji gegila. nampak fon, rampas. nampak gurl pakai short, sebelum pukul 10malam make sure serah , sesape lewat kosongkan asrama, nama kauu pasti naik lahh. dorm Kuning 2 light off sekarang ! tapi, lama lama dengan mim sendiri lewat, nampak masalah disiplin, mula pura pura tutup mata. adee aku kesah ?? perubahan mula berlaku.

Kenapa nak salahkan orang lain ?
Waktu meeting pengawas, chikgu tanya, kenapa ni ? kenapa itu ? mula lah nak salahkan orang lain. tiada kerjasama lah. busy dengan homemework lah. mula dah tak keruan. yes ! mim akui, memang itu faktor mim berubah. Glurrpp. can u imagine that.. every time ada masalah disiplin kat asrama yang mim urus, tak henti henti kena boo. masuk kelas, semua pandang semacam. yang lelaki duk cakap cakap belakang. lebih sedih lagi, bila geng sendiri yang sebelum ni kira kamceng lah, tetiba serang bilik kita, maki hamun ? how can i bertahan ? ohh, tengok salahkan orang lain lagi. =.= sampai bila nak blame to the others ?

Now, i realised that, amanah tetap amanah. kita seharusnya bersyukur bila ada pihak yang sanggup bagi kepercayaan kat kita, once dah dapat kepercayaan tu, pegang betul-2, genggam erat erat, jaga sebaiknya. then, kalau rasa macam tak confident aje, say sorry first. bagitaw tak sanggup nak pegang that amanah. that was i supposed to do years ago. but, i didn't ;'(

Amanah itu berat. Sekian. Maaf jika ada yang terasa.

Thursday, November 24, 2011

Wanita dan . . .

Assalamualaikum. Okayy, entri ini nak coret coret sedikit kesah hidup seorang wanita. Cheewah ! Wanita lah sangat. As a lady, of course ada lah something yang dah dijadikan habit mereka. Agak agak korang lah, apa ye ? Here, cik mim terfikir nak list kan. Hehe. Let's scroll down ;)

Antara wanita nak , apa mereka alergic , ?

1. Wanita dan handbag
haa ! lagi besar lagi perghhh. *kot lahh.
Ouch ! Aset utama wanita. Keluar rumah walau setapak, handbag pasti di sisi. Kenapa ye ? Actually, dalam bag keramat ni macam macam ada. Lipstick, maskara, mentos, minyak hangin, medicine, bil air, bil elektrik, dan segala bagai lah. Silap hari , buku hutang pun ada skali. No wonder lah, ramai sangat berminat nak rompak handbag kami slaku wanita ni. Pusat harta karun rupa nyaa ;)

2. Wanita dan Tudung !
haa. kan lawa macam ni . . ;)
Tudung itu mahkota wanita ! Well, cik mim sendiri tak tahu why like that ? Dan disebabkan title mahkota itu lah, fuhh, wanita memang peka pasai tudung ni. Ada fashion baru, fushhh ! terus grab sehelai dua. kan ? kan ? bukan itu nak dipersoalkan, permasalahannya, bagi wanita, pantang kalau kalau tudung gelembung sana sini, even sebesar atom sekalipun, senget sikit ke, dah tak tenteram nurani. Tergugat ke'cun'an katanya. Err, ye ke ? no comment ! 


3. Wanita dan cemburu
Hehe. Hanya mampu tersengih je. Apsal kak ? Terkena ke. Glurpp ! Inilah sifat wanita yang paling digeruni, ditakuti, especiallu oleh kaum Adam. Sesiapa yang cakap, ''aku tak pernah pun rasa cemburu kat sesapa.'' Sah ! Memang nak kelentong lah tu. sometimes, tengok orang laen pakai baju lawaa cikit je, dah bulat bijik mata. tu tu simptom cemburu le teww. Wahai wanita, jum kita sama sama meminimunkan rasa cemburu ! 


Sekian. wabillahitaufik walhidayah . Assalamualaikum w.b.t. 


Choww !
*sorry ! ending mengejut. Anjat boboyy ! Hahah.

Wednesday, November 23, 2011

First Air Tangan

My first video. 
While godek godek my lappy , then terjumpa Windows Movie Maker. 


Okayy fine. Tak menarik sangattt kan ?
I'm super junior ! So, kira okayy la ni kan ?
*angkat bakul masuk sendiri laa*

Nota kaki :
Artis artis dalam video tu semua adalah rakan seperjuanganku. Thanks ! Bonne chance .


Monday, November 21, 2011

Top 15 : What a girl want ?

Assalamualaikum and a very good day to all of youu ;)

Lets check it out. Is it rite ? Huyooo. o.O


TOP 15 A GIRL WANTS FROM HER GUY
~ but don't ask for ~
Jangan pandang pandang xD
  1. Just a Good morning or Gudnite texto . 
  2. Pictures taken together :)
  3. Surprises, especially little ones .
  4. Visiting and bringing over with her favourite food . Yummy !
  5. A hoodie with his scent all over it .
  6. His sports jersy. Ohh really ? Yuckkks.
  7. Slow dances .
  8. Sincere compliments
  9. Singing herr favorite songs , even if it's out of tune .
  10. A cute stuffed toy to  hug when he's not around .
  11. Real, deep conversations . *slowtalk*
  12. Nonsense but funny conversations too
  13. His original gentlemanliness !
  14. Comfort and patience when she's in tears ;')
  15. Telling her how much you love her ! one kilo of love ;)

Papepun, take note that make sure ada ikatan yang sah dulu
then, nak follow 1 till 15 pun up to youu lahh . kbai ;)

Sunday, November 20, 2011

End !

Alhamdulillah. 18 November 2011. Akhirnyaa cukup lah satu semester mim bergelar guru pelatih di Institut Perguruan Kampus Bahasa Antarabangsa, IPG KBA. Sedar tak sedar , dah abes satu sem, dah khatam bundle of notes , dah abes kan elauun yang beratus ratus , dah tamat round satu kuala lumpoq , dah kenal budi hati class mate , dan banyak lagi lah. Segala macam pahit tuit tuit manis memori ter gam erat di hati. Hurmm. Imbas sikit . Zuuuup  =.=

Study Bersama ;)

Kelakar kan ? Bila dikenang , first day masuk kelas. Semua senyap, macam dalam exam hall ! Malu .aww ! Waktu lecturer masuk , lagi senyap ! sometimes, rasa macam dalam mahkamah ! erkk. lebih lebih lagi tyme kelas Miss Gaid, si lecturer ayu dari France, semua masing masing terlongo ! heyy, include me lahh. ! hanya mampu sengih and sengih. Gaid, sebenarnya kami tak paham French ! at that time lah. kekadang kasihan tengok lecturer cakap sengsorang no respons ! tapi, sekarang, alhamdulillah. boleh lah nak bertutur french , even masih merangkak ringkuk. Thanks lecturers ! Juga kawan-2 , thanks, bantu mim ! especially, to the best student of our class. thx ;)
Saling meng-back up !
wahai jejaka-2 skalian, sila jangan lewat lagi ;D
Uishh. Entah lah, mim pun tak taw nak komen apa. Bagus ke tidak ? Elok ke rude ? Judge sendiri lahh. ( o.O ) Macam tak. Ampun, lecturer maafkan kami ! takmau tipuu dah. Nak dijadikan cerita , adalah one of my classmate , selalu lewat datang kelas . bukan lewat sangat pun. 5minit camtu je kot ! once, lecturer tanya, mana si A, kami ramai ramai cakap on the way !!! padahal, . . . . teeet. bila lecturer tanya lagi, selalu ke si A lewat, kami pun sahuuut, taaak, kadang-2 je. Mbhaaha. Hakikatnya. . . okayy, insaff ! next sem tak ulang dah. hihi ;)

Tangisan
Aim your target mim ! success !
Semester berakhir. Beberapa exam dah mim duduki. And, biasa lah, bila dapat result low ke, tak menepati sasaran ke, puuuurrrr, mencurah curah air mata jatuuh. Hehe. Tak malu. Lepas tu, mula lah nak emo semacam je. baru lah nak mula struggle, tapi, seminggu je. lepas tu, azam berkecai balik. okayy, next sem, nak serius ! tak mau main main dah. hurmm, kalaulah boleh cik mim jadi macam tuu ? heyy, why not ? insyaAllah.

sweetsourmemoryowezinmyheartmaman!


Monday, November 14, 2011

Kematangan

Assalamualaikum.

Well, sebut je pasal matang ni, apa ke bende yang first skali terlintas di fikiran korang ? Ada yang terus paaap pergi ke arah the way berpakaian, bercakap, komunikasi, dan mungkin jugak matured yang macam dalam istilah biology tu. Entah lah . Ape ape pun boleh =.=
matang ! ! come to mama ;)
Bagi mim lah kan, bila ada je rakan rakan or sesiapa je lah yang tengah diskuss pasal matang matang ni, mim prefer diam. or lebih jelas lagi, tak mahu menginvolvekan diri dalam perbualan tersebut. As for me, matang terlalu subjektif. And mim percaya, semua orang akan capai tahap matang masing masing , cuma antara cepat dan lambat. dan, .

the main point is, seriuosly, 

''agak sedih pabila ada rakan sendiri cakap direct kat kite. you ni tak matang lagi lah. please lah, matured lah ciket. what do you feel haa? And then mungkin kita dah start muhasabah diri, tak matang dari sudut apa ? macam mana nak ubah ? perlu ke ubah itu ini ? ''

Betul ke anak bongsu memang tak matang ?
Opss ! Please mim tak nak salah kan semua anak anak bongsu sedunia. Please ubah mindset tu. Maybe certain je yang manja ter extra. dont mark, elleh , nama pun anak bongsu. memang lah macam tu. i said no no no. 

actually , a lot of thanks to her for . . . . Really appreciate that. Because of you, i know that, ohh, i'm not matured enough. i'm childish. agak manja and so on. InsyaAllah. gonna be better ! >.< 

nota kaki : i hav no point actually. relate relate lah sendiri, insyaAllah, get it. papai.