Bumi Indigo

Thursday, August 15, 2013

Review : Samsung Grand Duos


Assalamualaikum.

Acah acah buat review lah sikit. Hee.
Baru baru ni, mim baru angkat satu phone. For my very first tyme la ni guna phone yang ada android ni. Sepanjang dua bulan guna, mim bagi five stars lah kat Samsung Grand ni. Syiokkk you olss. Beli jangan idok beli ye. ^___^

Kenapa pilih Samsung Grand ?



1. Harga
Okay. Bincang pasal harga. Nak kata murah takde lah murah sangat. Mim beli kat Lowyat Julai hari tu. Lepas round satu mall tu, dapatlah harga RM1060. Not bad lah kan. Sebab screen dia besar woo. Nak challenge S4 boleh la kot. Sekali free gift, software ready installed, antivirus, casing yang memang tahan lasak punya, memori card 8GB, screen protector and mim bodek earphone lebih satu. Hikhok.

2. Dual Sim
Yang ni penting bagi mim. Sebab satu nak guna sim broadband. Satu untuk sms call cam biasa lah kan. Memula bimbang jugak lah nak beli. Ye lah selalu phone dua sim banyak beno ragamnya. Luckily, all is well. Takde hilang kredit tiba tiba. Call keluar masuk cam biasa je untuk kedua dua sim tu. Lagi satu, sebelum nak call or sms, kita boleh pilih dulu, nak guna sim mana. So, takdelah tersalah call guna simkad broadband ke apa kan. Sim tu tak nak guna dedua pun boleh, optional. Janji, kalau nak guna broadband, mesti di sim 1. ingat tu. Internet tak jalan di sim 2. sim guna saiz biasa ye. tak perlu potong dulu.

Macam mana nak print screen Samsung Grand Duos ?
Okay. Ni mim baru tahu caranya. Tak perlu download Apps ke apa. Yelah rooting system tu kan menyusahkan. Erkkk. Okay, kalau nak print screen just klik Home button + Power button at the same time. Then, pic tu akan automatik save dalam gallery. Senang. Finish.

Memory macam mana ?
Internal memory dia 8GB. Ini lah satu satunya kelemahan samsung grand yang mim jumpak. Katanya 8. Tapi rupa rupanya hanya 4GB yang kita boleh guna. Lagi 4GB dia dah guna untuk operating system. Maka berbaki lah empat je kedek kedek. Tapi tapi, jangan risau, boleh cover ngan external memory up to 64GB wuuuu. Hebat ah ! So still boleh taruk movie Running Man bebanyak. Tu pun kalo minat lerr. Herherher :)

Bateri kong tak ?
Kalau dah namanya smartphone, memang bateri cepat lerr kena sedut. Lagi lagi pengguna internet macam mim ni. Sehari memang kena caj jugak. Mana taknya, semua benda nak guna kan. Tweet lah, noti facebook lagi, camwhore sana sini. Maka lagik lah. -_____-' 

  Cara nak jimatkan bateri smartphone ?
  1. Jangan guna line 3g. Layan 2g pun kira okaylah. Walaupun nyata lombap sikit. heh.
  2. Jangan on kan gps untuk semua apps yang kita guna. camera ke, tweet ke. semua lah.
  3. Adjust lah brightness dia tu, jangan kasi terang sangat ye. hee
  4. Bila tak guna internet, tutup lah segala punca nya tu. wi fi and mobile data.
  5. Download Apps 'Batery Power Saver'. Walaupun effect tak nampak sangat. tapi boleh lah membantu fon tahan lama.

K, tu je lah kot mim mampu share. Harap berguna lah ye. Peace.



Wednesday, August 14, 2013

Cara Rawat Masalah Jerawat Remaja


Assalamualaikum dan salam sejahtera everyone.

Terasa nak share. Untuk remaja yang bermasalah jerawat sekarang, meh baca meh. Real story punya. Sesiapa yang kenal Mim, hemm, tahu lah kot macam muka mim dulu. Malu aih nak keluar rumah. Sebijik muka penuh ngan jer jer tu takde ruang kosong dah. Sedihh bak hang.

Meh nak kongsi. Step step yang mim buat untuk rawat jerawat tu :

Pertama : Pergi Klinik (RM1)
Lepas sedar muka teruk sangat, mim decide pergi klinik lah. Kalau teruk cenggini, pakai losyen harga ribu riban pun tak jadik kot. Mim pergi klinik kerajaan je. Tak mampu klinik swasta. Mahal macam gajah hoi. Sekali kena alcukup lah kan. Kat klinik, mim tunjuk je muka. Explain sikit sikit. MA tanya mim jawab je. Jujur. Ada jugak kena perli. Telan je laa kan. Chit chat chit chat, abes. Pegi ambil ubat. Mim dapat empat jenis ubat. Serius lupa namaanya, dah lama kot. Ingat satu je, Aqoues cream. Tu pun sebab still sambung pakai. Hiks. Senang je nak pakai. Function empat ubat tu macam losyen muka, toner dan cream pelembap. Satu tu ubat telan. Antibiotik katanya. And Mim kena stopkan segala mala produk kosmetik untuk seminggu dua. Bedak pun takleh. 
Sedih T_T


Inilah rupa aquoes cream tu. Pakai kat muka mcm pakai pakai foundation tu.
Alhamdulillah, TIGA hari mim pakai, dah nampak kesan. Merah merah dah takde dah.


Kedua : Dalacin T (RM37)
Okay. Lepas dua minggu. Kulit mim pun ada lah nampak perubahan. Mim guna Dalacin T. Mula mula trauma jugak. Ni hasil mim pergi survey kat empat buah farmasi. Semua pharmacian kata okay! So apa lagi. Mim pun cuba ah. Alhamdulillah, match my skin well. Cara pakai senang je. Scroll je kat muka. Kat bahagian ada jer jer tu, tapp tapp tapp banyak kali sikit. Jangan risau, mende alah ni berfungsi as antibiotik. Tade menipiskan kulit pun. Mim pakai tiga kali sehari. Attention! Jangan pakai banyak kali sangat, nanti kulit muka kering. Menggelupas. Conclusionnya, Dalacin T berkesan kecilkan jer jer tu. Kecik kecik, lama lama takde, wuuuu. Happpy ^_____________^


Rupa Dalacin T. 30 ml je pun. Tapi mim pakai tahan untuk sebulan lebih jugak la.
And boleh dapatkan kat certain Watsons. Susah sikit nak cari ni. Kalo korang tak jumpa,
nak minta tolong mim belikan, insya Allah boleh je tolong.
 Semua nak cantik, kan ? Hiks. gayaa retisss

Ketiga : Sabun Susu Beras (RM7)
Sambil sambil tu, mim guna sabun susu beras. Seratus peratus bahan semulajadi. Seriusss mim trauma nak mati dah guna produk produk kosmetik yang seller sendiri tak sure apa kat dalam tu. -_____-'  Pengalaman banyak ajar mim lebih berhati hati. And alhamdulillah. Sesuai dengan kulit mim yang agak sensitif ni. Mim guna pagi dan petang je. Gosok pun lembut lembut je. Gosok menghala ke atas. Nak kasik pipi muka tegang. lol. Sebelum guna, mim potong kecik kecik jadik 9 ketul. Jimat sikit. Lambat habes, Hehe. Serius, kalau muka korang tengah teruk, stoplah guna kosmetik tuh. Bhaya tahuu. Guna bahan alami je. Insaflah sebelum terlambat. Hahhaha *ugut*


Rupa sabun beras tu. Wangi wangi sangat ! I loike.
Sabun ni nak buat sabun badan pun boleh gak. Sabun serba guna lah katakaan :)


Tu je lah. Tiga steps yang mim buat. And alhamdulillah. Biarlah tak secantek Hames Jalikha pun, tapi alhamdulillah. Yakin lah nak masuk kelas mengajar tu. Hihihi. Korang betul betul ni, janganla terpedaya ngan produk produk kosmetik kat pasaran tu. Bukan semua. Certain la. Hati hati. Eh, baideway, waktu proses rawatan tu, mim memang lawan nafsu makan. tak sentuh seafood. my favourtie kot. sroooobs. 

Nak tambah sikit, waktu muka mim tengah kronik tahap zirafah tu, mim tangkap pic muka mim sendiri. Hari hari you ols. hahaha. serius tak tipu. almaklumlah, nak tengok perubahan. terfikir jugak nak buat macam orang lain buat tu, apa, before and after eh ? hehehe takyah lah. bukan shomell sangat pun. muehehe. 

Okay, choww. Harap berguna lah ye remaja remaja. Siap dengan harga lagi tu. Nak tolong bajet. mihmihmih. k, ada apa apa nak tanya, just emel mim je :

mie.hussy@yahoo.com

k, Assalamualaikum pretty ladies !