Bumi Indigo

Monday, June 13, 2011

Cherita Benar !

Maaf atas penggunaan 'aku' bagi pemblogwalker yang lebih tua. ops ! di saat ini mungkin 'aku' lebih sesuai. sekali lagi maaf dihulur. :)

Malam tu, tinggal aku ngan my only sis aje kat umah. Abah ngan ummi tidur kat rumah satu lagi. Aisehh. *ekcelly umah mim sekarang ni kuarters kerajaan je. umah sendri kat laen. huh. dupdapdupdap lah jugak. Hari tu hari jumaat. kami berdua tidur awal. keletihan maybe, hurmm. tak kesah lahh awal pun kan? ;p

Tepat jam tiga pagi a.k.a 3:00 am
took took tooook tok. haa. cenggitu lah gaye nye bunyi pintu umah aku diketuk. tiga pagi ? ketuk pintu ? siapa ? nak apa ? misteri. aku malas nak pikir panang. serabut betol. lantas, aku dengan lagak macam heroin malaya gegas pegi bukak pintu rumah. ape jadi? ce teka ce teka. soroti perbualan di bawah;

Aku : makcik nak ape?
dia  : nak, tolong anta makcik. (nada sedih giler)
Aku : makcik nak g mane ?
Dia : nak tolong anta pegi stesen bas boleh?
Aku : oow. ok. jap, saya nak siap siap.

tak tahu kenapa, aku jadik berani semacam je. haha. lawak pun ade. masuk bilik amik sweater, pakai tudung, suis motor kecayangan aku tuhh. Aku pun,,

inform my sis nak keluar jap, then, kuar umah, then start moto.huh. tapi, baik baik aje moto aku dah dihidupkan, makcik tu dah takde. diulang takde. takde. takde. kemana ? tak siapa boleh jawab. mase tu, baru lahh segala bagai cerita hantu dalam kepala. hantu kak limah pun ade. aishh. ape lagi, terus pecut masuk umah.

maaf. aku tak jumpe yang sebjik macam makcik tu,
sbb makcik tu pakai kain sembahyang. hurmm. apakah ?
tak pikir pikir lagi. terus tidur.tapi, bila kat dalam bilik. takut wehh. takut. ade lagi yang tak puas hati. duk mengilai ngilai. serius takuuut. aku diam aje.

Pagi esoknye,
adik aku tanya, mana motor long ? kene curi ke?

aku tergamam. cari punya cari, ade kat umah kat depan umah jiran aku plak. astaghfirullahalazim.
anda sendiri buat keputtusan, mak limah, pocong atau . . . ?

sekian wassalam.
p/s : aku dalam petikan di atas ialah kakak aku sendri.

moga ini yang terakhir.amin~

Saturday, June 11, 2011

Aku Rindu Dorm Comot Aku.

Assalamualaikum dan selamat pagi, tengahari, petang, dan malam. *perhatian, sila pilih satu je yep. jangan tamak tamak berhaloba ye. haha. ngade ngandess betoi lahh kamu nih. no hal la kan. kalau nak semua, sila bace lima kali sehari. pagi petang tgahri malam. kaskaskas. *nie dah kes promote blog yang ta laku kot. muahaha. ade i kesah ?

Okehh la, since mim akan melaporkan diri next two weeks da nim, so, macam macam hal lahh yang terlalu  terlintas di fikiran mim nihh. nak mam kat ane? belajar ? duit poket ? sape roomate aku ? laki ke pompuan. aishhh. ops. sesekali, terfikir jugak, macam mane lahh dorm or bilik or kamar or banglo aku nanti ? adekah sebijik macam dorm aku kat sekolah dulu. aisehh. seriusly, i miss my dorm ! sobsobsob !

fuhh. welcoming note :)
adess. sungguh rhindu nak masuk fairyland nie..
katil KAMI. uishh. di sini lahh tempat kami berehat
selepas berlelah penat study itu dan ini :)
ini locker. kalau boleh, bile dah masuk ipg nanti,
aku nak wardrobe lahh. xmo dah loker besi. hihi. ops ! syam is mine. :P
Inilahh koleksi koleksi kami.
hadiah pemberian mahupun hadiah kecurian. hihi.
nielahh kelebihan dorm kami.. ade tak kat ipg nanti ?
hurmm. still thinking bout dat. ??
maybe kat ipg nanti, xde lahh pc kot. laptop la kann. hehe
nie lahh tempat kerja2 kesetiausahaanku berlangsung. ;D

ARGHHH.. semua dah tinggal jadik kenangan di sekolahku terchinta. SM Sains Sultan Mahmud. aku tak minta katil empuk 14inchi pun, aku tak mohon bilik 500meter persegi un, lagilahh aku tak minta banglo mewah pun, tapi, cukuplahh sekadar tempat yang aku boleh study study dan . . . . etc. . 

okehh laa, papai. IPBA . . Seriau menanti kezutan. !

Wednesday, June 8, 2011

Family Day In Memory !

Bonjour! Assalamualaikum dan selamat semuanya ! haishh. salam kejelousan buat sahabat sahabat yang dah tebang ke sana sini untuk holiday yep. sungguh, mim jeles ! haha. oh tidak tidak. tak akan ku berdiam diri. dis entri, mim nak share about my wonderful holiday last week. woow ! great !

alhamdulillah. dis year, semua family dapat berkumpul ta kira dari negeri mane skalipun, sanggup balik kampung. hooray! adelahh dalam 60orang semuanya. fuhh. gege riuh la pantai tuh ibarat kami yg punya ! memag best tak terkata. since, kami dipecahkan kpda empat group, so, macam macam lah taktik nak menang tuh. maen kelat  tipu pun ade. ishh.. ! dah le tu, mim malas nak story panjang panjang, tengok je lahh pics kat bawah ni yep :))
acara untuk bapak bapak dan all dude !haha. memang gempak habes.
mim dah lupe name game ni. tapi, yg pasti, kena  kawad  pakai ala ala selipar kayu serentak ! kirik kanan kirik !
nie lahh game penyeksaan untuk kekanak. and funniest to the spectators. haha.
mane tak nye, si kecik kena berlari sambil pakai baju dan sluar besa gedabak saix  XXXXXL.  pecah perut nengoknya ! kesiann.
he's my atuk and he's my hero. cayyalahh. nie game bowling kelapa.fuhh. bukan calang orang boleh scor. susah beb!  tapi, my atuk boleh buat. siap scor double pins gitu. naseb baek tak strike trus, mau terkejut cucu nengoknye. hihi.
hah. yang ini lagi la kesian. kena tiup bola pingpong atas tanah. aishh. siap buat lorong ala ala highway gitu. haha. lagi, siap pakai spec itam takut masuk pasir lam mata. haha. sepupu2 yg kecik je conquer dis game. aja aja fighting! 
yang ini best ! ! dan disebabkan ni jugaklah mim sakiet saket belakang. hasihh. satu dua tarik. tarik. haha. tyme ni sume kena masuk. kecik besar tua mude. tu yang atuk mim pun join skali tu. baby diletak ke tepi, umi nak men tarik tali nihh. haha. mokteh mokteh. cool lahh. :))
Selamat tinggal Pantai Merang. semoga bertemu lagi next year. insyaAllah. if Allah' will. sayang sayang kamu :)

Tuesday, June 7, 2011

Jatuh Cinta dengan Kamu Lahh !

hai hai. assalamualaikum semua nya. sihat ? makan belum? ouchh. caring tak bertempat la plak. *haha. sorry. mood tak betul. okehh, petang tadi mim keluar merempit kat area bandar lahh. weewit. cayyalahh. then, . . .

PUSTAKA PERMAISURI
Hehe. terdetik detik di hati mim. why not aku masuk jenguk jenguk ? hurmm. habes buku mim cuit. sampai buku tips rumahtangga bahagia sekalipun. haha. ape lahh mim nim. gatal. ape aku nak beli ni ? tak kan nak out lenggang aje. sentuh buku tu tak kena, cuit buku ni tak lena. aishh. tak boleh jadi nihh.

Akhirnya, mim pun terjijak kaki ke bahagian nuvel. oh mak. tidakk. Law kat skolah dulu dulu, memang aku tak shukke la sesape yang berkepit ngan novel. macam macam ako omel, minah jiwang lahh, berkarat seribu dan tuut tuut. bukan ku pinta jadi begini ;

hati mim tersangkut jugak nak beli satu novel. dan ini adalah novel first yang mim beli, dan terakhiir mungkin. ahakss. dan setelah tanye komen kawan kawan, inilah hasilnya ! VERSUS by HLOVATE !

Ape nak jadik !
eksaited beb nak cuba bace novel. haha

p/s : orang kate novel ni best. hurmm, wait and see lahh ;p

Monday, June 6, 2011

Dahulu, ini DUNIA ku. .

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera yep. huhu. mood untuk kembali ke memori silam termiang miang kat ingatan mim nihh. alkesahnya, maka mim pun nak jugak lahh post entri about karier mim SUATU KETIKA dahulu di zaman pak kaduk. Ouchh.*

ini team KAMI.
bersama walau di mana jua. rhindu korang lahh xDD

Kini tinggal kenangan
Ntah bile lagi boleh join pertandingan mcm nie ;(

kita lihat siapa yang kena
contestants berlari lari melihat sasaran :)

pulang dengan senyuman bangga
kamilahh juara tersembunyi.

waawaawaa. tak sanggup dah mim nak membelek belek album album kenangan tyme join kejohanan memanah dulu dulu. hurrmm. sudah ditakdirkan, tiap kali masuk bertanding, pasti mim bermurah hati bagi team orang len menang. ahaha. dasar hati yang pemurah. ngee~

A super thanks to kengkawan seperjuangan. mishh u damn muchh. 
Amalina, yang slalu je naekkan semangat aku pegi pektis.haha. maklumlahh, mim ni rajin lebih. Asri manager yang melatopp. sume benda dapat sponsor haha. maseh yep. Syafiq pemanah macho kebanggaan skolah. ops* haha. terlepas sudaa. Amirah, pemanah cool cool maintain. Fadhilah archer pompuan terhebat lahh :) Ikram kaw timm. Fatin syahirah kite slalu je share bowl kan kan kan.  . .

Akhirul kalam, rhindu my bowl, my arrows !

Saturday, June 4, 2011

Survey itu penting ;p

Assalamualaikum. ta nak intro panjang kali nihh. jikaa berminat layan, law ta, pandai pandai la yep.

intro ringkas :)

First is RINGTONE
haha. harap maaf ye. mim nie memang shuke menilai someone ngan dengar ringtone fon kamu ! so, be caution yep. haha.law lagu maher zain, sejuk ati. law lagu omputih lak, hadess. failed! law lagu jiwang kapak? lalala. no kumin lahh. aishh. bukan mim nak halang niat kamoo tu, but, better tukar lagu yang lembut halwa telinga sikit yep? no need lahh rock rock kampung nihh. haha.

Second is KAEN PELIKAT
opss! ape kes nihh? nie lahh cara terbaik nak kenal who's your mr Right. kuang kuang. first step, waktu first date korang, korang pegi lahh jejalan dari pagi sampai petang. haa? apesal? adelah tu sebabnye. pabila da sampai waktu solat, cepat ! nie lahh waktunya. tengok siasat ! ade ke tak kain pelikat lam boot kereta nya? haha. kalau ade, alhamdulillah. dia memang jage solat, kebersihan. law tak de, haa. ambil tindakan segera. salah tuu*

Third is HARI IBU
sudahh. para kaum Adam dah mula gabra dahh. haha. ini lahh part yang susah ni. gi mana sih? pe nak susah susah, korang tengok je lahh, gi mana mereka meraikan ibu ibu mereka? same tak ngan diorang treat kamu? kalau kluar ngan awex pegi kfc, see ngan mak lak pegi mane? ne taw nak save budget, then, pegi warong jep. opss ! syasyul. hehe. dari segi hadiah, korang pandai pandai lahh yep. syurga di telapak kai ibu. ngee~

note : okehh. entri yang merapu. actually, dikarang setelah terdengar perbualan somene ! haha. a big thanks to her. dapat lak tips tips penting. ayuh. mulakan  !  :)

k lahh, xoxo. esok nak pegi holidess. two days ! yehaa.

Wednesday, June 1, 2011

Most Malaysians are blue ?

Assalamualaikum. panas. panas. panas.  Haa, sudah nyata dah tajuk entrinye, dan mim SETUJU sangat lahh dengan pernyataan, di atas. what? ade yang tak percaya ke? hello. mim dah buat research taw. huh. siap ngan bukti sekali. MasyaAllah. hape nak jadi ngan malaysia sekarang. Mengapa ? salah siapa ?

Awalnya, sekelumit pun mim ta caye, ye la, hampir semua penduduk negara nihh dilabel sebagai BLUE. haa. aishh. tak sanggup oden. kalau pink okehh la jugak. muahahaha. ni wane blue. cencitif betul i. haha. *gedix !

mesti korang tertanya tanya, minah mim ni bukan boleh percaya sangat. lebong  temberang je lebihh. okehh, meh sini mim tunjuk bukti. amaran ! kepada sape sape yang tuut , sila pejamkan mata anda rapat rapat ye !

muahaha. see !
all malaysians are blue !

haa. sudah terbukti. mim adalah bukan penipu okehh. terbukti. perhati betul betul world map kat atas. MOST MALAYSIANS ARE BLUE. i got it rite. ngan mim skali pun jadik blue. hehe.dan mim akui itu benar. kerana blue yang dimaksudkan adalah facebook user. and i'm one of them. ish ish. betapa menularnya penggunaan facebook ni. hampir seluruh dunia dah ade akaun fesbuk. nie rase macam nak p ngurat mack zuckerbag nihh. haha. antra lelaki muda terkaya di dunia beb ! fuhh.

p/s : kepada sesapa yang terpikir ke arah SITU just now, sila dapatkan clorox secepat mungkin yep. jangan biarkan minda anda dijangkiti virus biru itu. haha.*tersenyum nakal..

sumber : PETA DUNIA KU

Kapan bila mahu begini . . .

termenung bukan penyelesaian ~

Zero. . 
Aihh.. pembuka kata pun dah zero. hurmm. apakah? okehh la, mim nak melangkah tak berapa jauh sangat. dikit dikit aja. bukanlah seperti batu loncatan yang bisa melantun from zero to hero. i'm just a humble person. sejujurnya, mim rasa kosong sekarang. kosong. kosong dan zero. sebab ape kosong? haa. kena tinggal di boyfie ke mim.. astaghfirullahal azim. lupakan dulu boyfie boyfie nie.

semenjak mim check out dari sekolah terchinta, mim rase mim makin jauh dari Maha Pencipta. macam mana boleh jauh. ahh sudah. tak perlu nak hurai lebih lebih. mungkin hubungan dengannya, mungkin gaya hidup mim, dan mungkin juga penampilan . . tak dinafikan peraturan sekolah , memang superb. taught me everything .. mampu ke nak jadi macam dulu . . tepuk tangan tanya hati.

Jawab hati
Perjalanan mesti diteruskan. zero pasti tak selalunya zero. InsyaAllah, dengan izin Allah. Segalanya mungkin.

Dari Ibnu Umar ra; Rasulullah saw memegang bahuku lalu bersabda: 
"Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah olah engkau orang 
berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara)''. 

nota kaki : ada ubi ada batas, ada hari aku balas. wait :)

Sekian wassalam.