Bumi Indigo

Friday, July 27, 2012

Ramadhan Kareem


Assalamualaikum
Salam Ramadhan buat Abah Umi kat rumah, dan satu satu nya kakak mim yang jauuh di Selatan sana. Sihat sihat selalu. 

Alamak! rhindu rumah. Makan lauk grand grand kat rumah tu, jangan lupa si bungsu kat perantauan ni. Sedih sedih. Rhindu suasana kat rumah, kena paksa bangun sahur dek Abah yang handsome tu. Selagi tak bangun, selagi tu tak berganjak dari katil. Arghhh. abah memang penyabar -___-. Kat kampus pun, Abah kejut kan jugak. Call call call sampai lah call tu diangkat. Kene bangun jugak, ambil pahala sunat tu, kata Abah. Ok ! o.O

Semalam, mim dan semua classmates iftar beramai ramai kat luar maktab. means, boleh lah nak merasa makanan selain 'Garden' dan gerai Makjah pujaan kami. eh. takpun. sekali sekala berubah angin. 

Jam 6.40. Melangkah keluar dari kampus kesayangan. Hoooray !
Lagi setengah jam nak berbuka? Sempat ke ? 

bila dah lapar, maka berebut lah sapa order lagi cepat.
The menu is mine lah -.-'
tengok ais kacang mencair depan mata. memang mencabau iman. haih.
on of My favourite. nyumm nyumm ;)
yummy, just a bowl of tomyam sayur, sotong tempura and ais kacang. 

Senyum kambing. kunon mampu tahan tengok Ais kacang depan mata. slurrrpp !
Puyut bergendang gendang mohon di isi seberapa segera

bila dah transfer pegi Sabah, jangan lupa kami.
*ayat tacing*

Them. Adri with his peace !
and Mr Faisal with his pre-cute smile. :D

With the only chinese in my class, Susan.
sangat respect muslim maa, nak minum air pun, sorok belakang langsir, so cute ;)


bai bai Ali Cafe ;)
heading to Masjid Tenaga Nasional Berhad for the tarawih.

kenyang puyut senang hati.
alhamdulillah. syukran Ya Allah ;)

One Heart, all about us.
Terubat rindu nak berbuka puasa di kampung halaman, bila bersama kalian ;')

Dah hari keenam berpuasa. sama sama semak kita punya checklist, dah terlaksana ke belum? jom sama sama tingkatkan amal.
Sama sama kita manfaatkan bulan Ramadhan penuh barakah ini untuk mendekatkan diri kepada Pencipta. 
Laa Ilaha'illah, Muhammadan Rasulullah.


Tuesday, July 10, 2012

Kem Ibadah



Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh. . .

Alhamdulillah, masih punya mata untuk melihat, biarpun dengan bantuan mata tambahan, masih punya hidung untuk menhirup oxigen, masih punya hero yang jadi pelindung, masih punya kawan yang sentiasa di sisi.

Err, umpama bidan terjun, nama Mim tersenarai dalam list fasilitator Kem Pemantapan Ibadah di SK Serdang, Selangor. Persiapan demi persiapan dibuat oleh Mim dan fasi fasi yang lain. Fahamkan lagi maksud bacaan solat, acane niat tayammum dan segala lah. Gumbira gementar gabung jadi satu. 

Kuatkan hati, thanks Abah bagi sokongan padu. Iya lah , nak jadi fasi agama untuk 130 orang pelajar, sekali silap ajar ilmu, hadess. tapi, Alhamdulillah, semua berjalan lancar, dengan izinNya. Kami packing barang barang ala kadar nak bermalam di sana nanti, jalan kaki 5 minit, naik LRT, then, amik komuter, naik teksi lagi, teeeet, sekali silap sekolah, pusing pusing dalam UPM, sampai.

Bermula lah permulaan hidup ku ..  . . .

Voila, SK Serdang. Kecil, tapi teramat kondusif
Guru bersatu, anak didik pun begitu ;)
Adik adik tekun dengar nasihat yang lebih tua
One of the checkpoint waktu explorace. Mim jaga kat sinilah, peace !
Tayyamum. Explorace berbaju kurung berbaju melayu. Sabaw ye adik adik. :)
Comel nye Adik akak ni. Hurmm, macam pakai bedak sejuk dah ni.
''Sahaja aku bertayammum utk mengharuskan solat fardhu kerana Allah Ta'ala''

Next checkpoint. Di tengah tengah padang.
Buat rukun rukun solat sambil menikmati keindahan alam ciptaanNya.
''Haiyya alla sollaaaaaaaah......''
Serius respect kat adik adik SK Serdang, semangat tu ada. bacaan terjaga.
Teruskan ye dik, jadi permata mak ayah ;')
Jom aerobik jom ! kiri kanan atas bawah, ewaaahh.
Walaupun tak berapa nak cukup tidur, masalah air lagi, alhamdulillah,
adik adik masih semangat nak teruskan aktiviti.
Reka Cipta Baju Muslimah. Sopan je,
Kreatif dan inovatif dan tak habis pitis. Syarat yang simple,
tutup aurat, boleh bawak pegi solat. Courage dik ! ;)
Tidur jam satu, jam dua dah bangun.
Alhamdulillah, diberi kesempatan olehnya nak qiam sama.
Bukan adik je ngantuk, akak pun sama, takpe dik, janji ikhlas kerana Allah .

The Fasilitator,
Allah, permudahkanlah perjalanan kami :')
Aucakkk !
Aeroboking di pagi hari.
Beberapa jam sebelum perpisahan
Ukhwah fillaah Abadan abada
Sayang korang. :3
Sekian wassalan. Terima kasih cikgu cikgu SK Serdang yang sudi jemput kami. pengalaman yang amat bermakna, di samping perbaiki diri menuju Ilahi, mampu pupuk semangat kepimpinan dalam diri.
Bersurai lah dengan hati yang tenang. 

Sunday, July 1, 2012

Simpul



Kesimpulannya
Jangan mudah percaya
jangan mudah diperdaya
kata kata manis bukan penentu