Bumi Indigo

Friday, October 28, 2011

Kenali Diri Saya Bersama Puteri Kasih




Assalamualaikum. Hari ni, tergerak hati plak nak join satu segmen. Yeah ! Bosan kot asyik mengarang je. *ok. aku tipuu je. Hihi.

Syaratnya sangat lahh simple, just jawab 10 q's kat bawah. Then, tag kat kawan. Mudah bukan ? Ce cheng ce cheng !


1) Jika saya memegang watak karakter kartun saya ingin menjadi 
Doraemon ! Sebabnya, boleh tolong kawan. Bertukaaaar ! Ermm, kalaulah boleh kan ? 
2) Saya ingin sekali bertemu dengan 
Asyraf Muslim ! Machoo der.  :)
3) Binatang yang paling saya takuti adalah 
angsa ! *kejar orang tak tentu pasal. haishhh.
4) Saya teringin bercuti ke 
Kota Paris, France. Nak pose puas puas bawah Eiffel Tower !
5) Lagu yang paling saya minati adalah 
Standing in The Eyes of The World by Ella. Really inspiring !
6) Jika saya menjadi seorang perdana menteri saya akan
pakai mercedes, buat rumah besar, bercuti sana sini. Hoho.
7) Insan yang paling saya sayangi adalah 
kamu lahh ! kamu kamu tuu.
8 Perkara yang paling saya benci adalah 
penat penat buat lawak, tapi HAMBAR ! sedih siooot.
9) Perkara pertama yang wajib saya lakukan setiap kali bangun tidur
 tengok jam sambil check inbox ! *uweeks.
10 ) Tiga perkataan yang menggambarkan diri saya 
cool, simple, and catlover ! 

I'm done  ! Kepada sesape yang nak join just [ klik sini ]
Dan kepada Jannah Lazim, anda wajib join ! Ngeh3.

Love Letter :)

Assalamualaikum. Cik mim nak berceloteh sedikit. Harap maaf kerna mungkin banyak error dalam entri kali ini. Pokok duku buah rambutan, saya budak baru belajar. xD.
( amour vs vie )
Coucou ! Comment vas-tu ? J'espere que tu as en bonne sante. Amin. Err, moi, je suis tres bien ici, avec ma famille, mes jolis amis, et mon secrete admirer. Muahaha. Voila, c'est ma vie. A IPG KBA, je te trouve ! Ahaha. Dans silence, je tombe amour. oh la laa. Quel dommage. pendant la 'orientation week' chaque minuit, je essaye de trouver tu est ou ? *gatai* yeahh. j'ai de la chance parce que ton groupe est pres de moi.

tu as un ami bien-ami. Il s'appelle MbinH. Donc, je pense que, peut-etre il peut me donne quel que infos sur toi. Mais, rien. triste ! il m'a dit que, '' untunglahh sapa dapat die.'' point. en ce moment, j'ai arrete de rever. kriik kriik kriik. tu est tres tres tres gentil, toujours aller a la mosque, tu as intelligent, et blablabla. mais, moi ? ermm. different metiers ca ne fait rien. c'est vrai ? je ne pense pas. ouais, peut-etre.
Au revoir. bon chance a toi !

Thursday, October 27, 2011

3 Punca Keretakan Rumah Tangga

Assalamualaikum. Please take note that, cik mim tengah bosan sekarang ini ye. Maka terlintaslah nak tulis entri yang bila difikirkan macam tak masuk akal untuk yang berumur setahun jagung macam tuan hamba ini. Then, masih nak teruskan ? Ye. Nak teruskan jugak xD

Apa punca punca keretakan rumah tangga haa ?
macam ni baru okay, ta nak gaduh² taw ! ;)

Ertinya berbunyi begini, pabila masing masing suami isteri tersangat lah peka tentang sesuatu, maka huru hara lah jadinya. Terlalu peka di sini lah maksudya c.e.r.e.w.e.t lahh. Kalau nak peka tentang Gaza ke, Satu Malaysia takde lah plak salahnya. Contohnya, nak dijadikan cerita, satu hari tu, si isteri masak ikan patin masak tempoyak. Sekali terlebih garam plak. Si suami plak, laju je perli. ''hai, ade lori garam tumpah ke ni pah oiii ?'' aduiii. sakit. sakit. tolak ansur lah sikit. tak kan tiap tiap hari nak masak sedap kan ? HAHA. kalau masih nak tegur jugak, berlembutlah sikit. ''Pah, seddaappnya masak hari ni. kalau kurangkan garam sikit lagi sooodaaaaap ni.'' haa. Amacam ? kesimpulan, jangan nak komplain banyak sangat ! :)Pertama : Terlalu mencari kesempurnaan.

Kedua : Kurang Kepercayaan
Haa. Sulit untuk dihuraikan. Inilah antra punca top kat Malaysia. Mungkinlah kot. Tambah tambah bila wujudnya Facebook ni. Haa. Masing masing berebut nak add orang itu, add orang ini. Niatnya nak share share maklumat pasal kerja, nak kembangkan bisnes lah. Tapi, bila benteng kepercayaan masing masing dah roboh. Fuhhh. Dasyat ! Perang dunia jadinya. Pantang add gadis yang lawaa cikit pun, dah fikir nak pasang dua. Aishhh. Tak boleh lah macam tu. Yokk,, tanam kepercayaan dalam dalam. Kalau boleh, sebelum kahwin tu, benteng kepercayaan dah kukuh macam kota A Famosa dah. phewww !
suami soleh, isteri solehah :)
Ketiga : Hubungan terabai !
Hah ! Tajuk ini luas sebenarnya. Izinkan mim sempitkan ye. Okayy. Thank you. Inilah yan penting sebenarnya. Kunci rumah tangga bahagia. Wahai suami isteri sekalian, percayalah, akan bahagialah sesebuah rumah tangga jika didirikan dengan niat kerana Allah. Jagalah hubungan dengan Allah sebaik baiknya. Hablun minallah. InsyaAllah, bahgialah rumah tangga dengan keberkatan oleh Nya. Berdoalah selalu agar sentiasa di bawah rahmatNya. Amin.

Sekian terima kasih.

p/s : Ini hanyalah khayalan penulis semata mata. Bukan berdasarkan pengalaman tau hape hape. kbai !

Tuesday, October 18, 2011

HPA : Hadiah Pemberian Allah

Assalamulaikum. Mak aihh. Rajin lah plak update blog bulan ni. Hihi. Today, kat kampus mim adakan satu program ala ala seminar lah kot untuk kami kami ni. Tak ketinggalan PRODUK HPA pun turut dijemput. Kami pun sempat sempatlah jenguk jenguk kat booth mereka. Menarik youuu. Dua jam kot kami kat sini. Hihi.

4 KELEBIHAN HPA ?

  • Diiktiraf HALAL oleh JAKIM.
  • 100% herba. **err. hehe. suke kot.
  • Diluluskam Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Berkesan, bersih, mujarab lagi suci. 

PRODUK-PRODUK MEREKA ?
  • Makanan kesihatan berasaskan herba.
  • Produk makanan dan minuman.
  • Produk makanan sejuk beku.
  • Produk penjagaan diri.
  • Produk kosmetik.
Dah dah. Gaya dah macam agen jualan lansung dah ni. Takpe, tak salah tolong promote kan produk produk halal kan. Sesungguhnya mencari yang HALAL itu fardhu bagi umat Islam. Back to the topic. :)
Produk terlaris mereka :)
Apa kami buat 2 jam kat booth HPA ?
Hah. Ntah macam mana boleh tersangkut lama tadi. But, seriously, berbaloi baloi you ponteng kelas tadi. *opss. tersyashul plakss. hikss. Tadi kami berkesempatan untuk menjalani reflexsoloxy. Nervous tahap gaban. Serious, tak tipu. Melalui kaedah ni, dengan izin Allah, pekerja HPA dapat detect penyakit penyakit yang kita ada samada di peringkat awal, di samping kami dapat tips tips berguna untuk masa hadapan kelak. Terutamanya, golongan Hawa. *peace ! 

Okay, atas dasar sharing sharing, maka nak story lah sikit sikit. Please be open minded ! Pendek cerita, adalah antara kami tadi yang dikesan ada masalah kesihatan, namun masih di peringkat awal. antaranya ; usus, pernafasan, angin, saluran darah tersumbat, asthma, kesuburan, masalah tulang belakang, lawas kencing, stress, peralihan rahim dan banyak lagi lah. Alhamdulillah, takde yang kritikal. masih mampu dirawat :) semua ini dikesan hanya dengan melihat tapak tangan. Benar atau tidak hanya Allah yang tahu. Tapi, mostly tadi apa yang di teka, ada jugak lah yang 'terkena'. 
Antara produk yang disyorkan ;)
Penghujung entri, terima kasih kru kru HPA kerna bagi layanan yang baik. dan trima kasih jugak atas tips tips yang telah di share kan. Tips nak cari 'bakal' pun terkaut sekali. Belajar tak mengapa, jangan disalah guna kan sudah. Eheh. Bak kata pakchik tu lah. Okies, Majulah HPA untuk Islam. :)

Saturday, October 1, 2011

i'm sorry mimie :)

semua benda pun nak hackambil berat. hihihi :P