Bumi Indigo

Wednesday, May 11, 2011

Interview KPLSPM Bahasa Perancis ;)

Assalamualaikum

 Rasanya, ramai yang berminat nak jadi cikgu kan. Termasuk lah parents aku. Not me. K tak sedih pun T_T

Aku baru je habes interview for Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia a.k.a KPLSPM. jangan nak maen maen ngan aku. bakal teacher ni beb.
**superb.interassant.mal.drole**

haa. tu la serba sedikit huraian pasal my interview seharian di Kota Raya Kuala Lumpur. yarh. memang nyata aku silap langkah kot, apesal aku pilih Bahasa Perancis? Haa. kan dah kena speak french. agak tunggang tunggeng siket. ops ! Insha Allah cuba terbaik.

aku nak share ngan korang semua pasal interview cikgu perancis nie. hehe. bermula seawal 4 pagi, aku ngan uncle and anutie skali dah bangun. somangat beb. maklumlah kat kolumpo ni, takut jalan jem. yang tu, memang dah perfect lah, kami pun meluncurlah laju bagai evolusi kl drift. tengok2, jalan lengang. dan more surprise is kami sampai sejam lebih awal. nak tergelak pun ade. jam 6.30 pagi dah sampai. haha.

okehh. scene kecut perut bermula. sorang demi sorang bakal bakal cekgu datang. cehh. jalan kemain lagi. siap pakai kot lagi. kasut bertingkat tingkat. cakap omputih berbuih buih. mak aihh. hanya tuhan yang tahu darjah kekecutan usus aku nie. (sesi imbas diri bermula ) 
--->speaking aku out terus
--->loghat kelate aku pekat dooh nihh ! ! !
--->kasut plain je. xde tumit langsung. blh affect keyakinan dri  !

pedulikan semua tu. aku yakinkan diri gak. tamil cina india semua aku letak ke tepi. in a second, kami dah kamceng beb. wahaha. okehh, aku dipaksa lalui empat stage ! menyempeh betel leh.


First Stage Interview : INSAK

 Aku maintain je. Masih cool lah orang kata. Nafas terkawal lagi. Ahaha. Almaklum lah. Sesi ini hanya sekadar berdialog ngan kertas. Just kena kawal emosi.

Dimulakan dengan menjawab 135 soalan INSAK [Inventori Sahsiah Keguruan]. Jawab semua soalan dalam masa 30minit. Agak semput sebenarnya. Tapi, insha Allah boleh. Sebab soalannya ikut logik dan soalannya agak physcho. Perghh.

Contoh soalan :
Sewaktu perkhemahan, seorang pelajar melaporkan kuali kumpulannya hilang. Apa tindakan anda ?
a) Beli baru
b) Gotong royong mencarinya
c) Marah pelajar


Tips penting : sekali baca terus jawab ya. Bimbang overthinking nanti masa tak cukup. Memang soalan senang punya. Multiple choice question. Bercakap berdasarkan pengalaman, memang ada sahabat sedewan yang tak sempat menghabiskan semua soalan. So, penting jawab ikut logik akal.

Hakikatnye, berdebarlah jugak sebab subjek Sivik dan Kewarganegaraan jarang sangat nak dapat A. Apalagi nak merasa gred cemerlang tertinggi tu.  So, tyme ni, sumpah ! aku tak tipu, aku jadi askar. tembak here and there.


                   Second Stage Interview : Bertulis

Okay ini sesi kedua. Masih lagi ujian bertulis. Maaf, tak berapa sure untuk permohonan subjek lain. Tapi untuk subjek french, memang akan ada sesi bertulis. Which is kena buat karangan in french. Ini kiranya ujian untuk test betul ke Sijil Delf kita tu betul betul sah dan selaras dengan keupayaan kita.


Waktu tu, kitorang dapat soalan bergambar. Kami dapat beberapa gambar budak laki tengah bersukan. Mula dengan bangun bagi, breakfast, bersukan dan tidur. So, kena karang jadual harian benda alah tu. Allahu. Hanya Allah je yang tahu waktu tu. Dah dua tahun kot tinggalkan bahasa Perancis. So agak berterabur lah. Papepun, kita dah cuba, Allah will do the rest ;)

Tips penting : Disarankan buat sedikit ulang kaji pasal conjugaison verb penting in french. Contohnya, bangun, jalan, makan. Ada certain verbe aku terlupa, maka terhasillah karangan dwibahasa. Seriously tak tipu. Karangan aku campur dua bahasa, English and French. Gagal :'(

              Third Stage Interview : Group Discussion

Pelaksanaan mungkin berbeza ikut tempat interview kot. Okay, kami dah memang ditetapkan group. Setiap group ada 5 orang. Masuk masuk sama sama. Ambil tempat.

discussion. hah ! u got it. ini bermakna i have to cakap cakap cakap nga orang asing. tapi, berbekalkan semangat dari my abah, aku pot pet je manjang. Abes aku belit sini, aku belit situ lop. haha. Disebabkan aku anak jati terengganu, tak heranlah tertubik dialek dialek yang tak diingini. haha. bile ingat balik, aku pun tergelak. ta patut. tapi, aku ta heran sebab 3 daripada group kami adalah orang TEGANUNG. haha. chayyook. kami pun sembang bergegar. kebetulan tajuk yang kami dapat pun best. pelancongan. ape lagi. its da tyme to enjoy! interviewer, maafkan kami ye ! hehe. out cket dri topik. aku siap duk promote Kenyir lagi, ngee~

fuuhh. relax relax relax. sesi baiki tudung. touch up siket. bismillahirrahmanirrahim.


                Fourth Stage Interview : Personal Interview

penentu hidup aku kot. last stage. hehe. inilah part yang ta mungkin aku lupe. sebijik macam sesi terjah dalam Melodi tv3 tu. naseb takde kamera je. huh. jahat. tak de hati perut. aishh. melalut plak. okehh, selama hampir 20minit bersame tiga wanita yang menggegar dunia betul. aku heppi coz dapat jumpe minah salleh . . hehe. weewit. cantik beb. yang wanita chinese due orang tu pon chantik gak. (amek hati kot. hehe) 
aku usaha jugak cakap omputih walaupun gagap gugup gege tapi ta riuh pun. mbahaha. memang aku jawab macam orang da tak betul dah. gabra beb. terkejut tengok awek lawa lgi. diorang tanye, aku hemtan balik. haha.

org prancis : ape hobi awak noghul? hurmm. punyela kasar die sebut name aku.
aku : regarde le tele et desiine. (tengok tv and melukis)
org prancis : cite ape?
aku : konsert akademi fantasia. (hehe. tak terlintas yg laen dah. chinese tu dh ketawekan aku dh pun. sabor je lah)
org prancis : ape tu? filem?
aku : non. reality. mcm american idol. (haha. songeh la cik mimi ni)
org prancis : awak boleh nyanyi?
aku : bien sur (sudah tentu. . haha, tipu je nie )


bermula lah kesah nye. tertipu la plak. nak taw ape sudahnye, die suh aku nyanyi lagu perancis beb ! haha. aku ternganga. dah terbayang Mukhsin. yeah ! aku tanpe segan silu nyanyi dengan sesumbangnye.

hehe. malu nye, ;p


ne me quitee paas , ne me quittee pas,,


oleh sebab part tu je yang aku tahu, so, empat lime kali aku duk ulang yang tu je. sabow je lah. paddan muke ngko syamimi. pandai sangat nak kelentong. kan dah kena! cash. tspi, bsk pom ! sampai skang aku aura bengang tu ade lagi. kne menyanyi mase interbiu weh !

tapi, naseb bek die puji. hehe. ikhlas lakot dey ols puji. tu je laa, kesah interbiu aku. tercatat lam books of record, interview kene nyanyi. lalalala~~

p/s : kawan kawan doakan aku erk. minat la plak nak jadik chekgu nie. hehe. :)
kawan2 sekumpulan, tengs so much. NgYun Hoi, Hannan, Kak Najwa, Fathul, Faiz, dan Ahmad. korang memang sporting larh. love u ols.











6 comments:

Misz Jenny said...

aku slalu dapat A+ sivik!!!

hehehe...

Patutla kena nyanyi, sape suh nipu..
padan muke!!!

:p

amalin said...

hai madame!saya suka ponteng kelas perancis tau. :)

Syamimi Razali said...

Jenny : haha. ehh, org yang slalu A+ sivik slalunye bersivik, tpi, ngko?

hehe..
no komenlah.

Syamimi Razali said...

amalin : alolow tayam nihh. campainye hati pggil org madame. org ta kawen lgi laa.

mude trang tang tang ag.
hehe. ;)

KPB said...

ak mse grup discussion dpt topik plncongan gak

ms_v!olet^4 said...

beznye..pape pom,cgrate yep..lwat cket..huh