Bumi Indigo

Tuesday, January 25, 2011

hah.amek!



hah.terkejut ke tengok gambar2 kat atas tuh?mim sesaje je.tetiba je teringat-ingat kesah suka duka di zaman kanak2 riang mim.meh sini mim nak story sikit2.sikit je taw.tak boleh lebih2..aisehh:) ape? nak taw semua.mane boleh. boarlah segala kenangan itu berlalu begitu saja tanpa terlekat atau melekat di sanubari sesape aje, samada mim, dia atau kamu. okehh.

dimulakan bicara,

I know there's something in the wake of your smile
I get a notion from the look in your eyes.. yeah
You've built a love but that love falls apart
Your little piece of heaven turns too dark

hah.tu la lagu fave mim. tajuk dia listen to your heart.sungguh mencucuk sanubari mim.waaa.mim harap sape2 yang ngah bace entry nie and dia pernah menyekolah, bersekolah mahupun berkhidmat di SK FIKRI(P), sila out sekarang! haaha.apa tunggu lagi. kerjasama anda mim dahulukan dengan ucapan terima kaseh..:)

ni haa, cakap pasal lirik lagu tuh, mim jadik teringat kat si dia.owh! si dia.fullstop. mim dah tak boleh nak story panjang2.maken banyak meamori2 terpancul di fikiranku.dulu2, mim macam orang bodoh.minat kat orang lebih dari segalanya.hah.makan tak lena, tidur tak kenyang.cehh.hebatnya penangan centa.

dear, haaha.mase skolah rendah punye lah dating sane sini, siap pasang body guard lagi.almaklumlah.dulu mim jadik ketua pelajar.wakkaka.rase cam kelakar la plak.hurmm

i'm sorry.mim dah tak boleh nak cont story bout dis.melampau!

TERPAKSA DIHENTIKAN ENTRY INI
bagi mengubat hatiku..
terima kaseh kerana memahami..:)

Thursday, January 20, 2011

payung punyer cerita..:)



hah.apsal payung2 plak nie.aisehh.:)
janganla panik.tenang.

sesaje mim tetibe je teringat detik bermakna mase kat skola dulu2.banyak sangat memori untuk diinagti.
tapi, sayang, dulu mim takde kamera, tak dapat nak tunjuk kat cucu cicit nanti.
"cu,nenek dulu skolah jugak taw.cu kena bangga ngan nek."ceewah.haha.
macam tu la lebih kureng.

nak dijadikan cerita, tak sampai seminggu sesi persekolahan mim bermula, dah kena pindah kelas.hah? knape plak.aduyaii.kelas mim banjir lah.tengah syok2 beljar plak tuh.hancur harapan dan semangat ku.
memang havoc lah.haha.almaklumlah sekolah dalam bandar masuk air.HANGAT.:)

mase tu, mim ngah ade kelas maths bersame cikgu rohana dan classmate mim yang len.haa.tengah syok2 belajar, air mula mengalir pelan2 masuk lam kelas mim.slow motion je.alahai..kengkawan mim dah excited da nim.nak maen banjir lah katekan.tapi, cikgu kate,
"takde2, sambung blaja macam biase."
um.hampeh hancur luluh harapanku.tak sampai lima minit, sedar tak sedar kelas mim dah tak nampak lantai.haha.guess what happened?haiyya.air dah masuk lam kelas mim.yeah!
akhirnye,

"k,simpan buku2 cepat.angkat kerusi atas meja.kita pindah naek kelas atas."
yabedabedooo.mim ngan kengkawan mim terus je berlari men air.besh or.bile ingat balik, sedihnya.teringat kat kawan2.aqilah,carry,tek,anna.geng2 kelas 2ua.miss you so much..:)

KENANGAN BANJIR DALAM RIBUT KENCANG MIM..ahai.
tata!

mitos lelaki terhadap...:)

haha..dah pikir laen dah.okehh.sebelum kepale korang melayang terpikir ke arah ntah ape2, baek mim teruskan bicara.what is mitos? haa..terlopong.actually mim pom tak berapa yakin gak. tapi, sikalng mim nak share the latest info yang mim baru dapat.mim excited nak share ngan korang nim.PENTING.:)
untuk kaum Adam terutamnya,hayati dan renungilah...


Mitos 1: Kaum perempuan sering berasa tidak puas hati
Hakikat: Perempuan sentiasa mahu memperbaiki keadaan supaya lebih baik

Mitos 2: Kaum perempuan bercita-cita tinggi
Hakikat: Sebenarnya perhubungan kedua belah pihak lebih bercita rasa tinggi 

Mitos 3: Kaum perempuan suka mengawal pergerakan kekasihnya
Hakikat: Perempuan lebih bersikap ambil berat dan lebih prihatin

Mitos 4: Kaum perempuan lebih mengada-gada
Hakikat: Perempuan suka dimanja dan diberi perhatian

Mitos 5: Kaum perempuan beremosi tinggi dan cepat sensitive
Hakikat: Perempuan lebih berjiwa halus 



so, amacam kaum Adam?haaha.hah.jangan nak menyorok.aisehh. tak nak terima hakikat la tuh.
moral value is jangan burUk sangka kat kaum Hawa lagi. insyaAllah selamat.
macam orang putih kate, peace no war!


HEHE..:)

perjalananku berliku..:)

haa.alamak.nie mase mim ikuti tandengan kawad formasi.
johan negeri woo..:)
baris sedia!

since, tenet pun dah jelas2 jelesn ngan mim, so, tak dapat la mim nak upload banyak2 hambar2
semasa mim berkhidmat senagai ahli puteri islam di sekolah lame mim.aisehh.:).mim panggil seklah lame
coz mim dah abes belajar kat sane.happy la konon.almaklumlah dah jadik exstudent.wakkaka.:)

dulu, mim ntah kenap boleh tercalon jadik presiden PERGERAKAN PUTERI ISLAM MALAYSIA
kat sekolah mim.haha,ahli sialp pilih kot.waima korang silap pilih pun, mim tak kira, mim nak jadik jugak.ngee~bolah kan?

kepada adek2 puteriku, terutama batch form1 and form2 2010. kak mim nak mintak ampun dan maap banyak2.buakn niat kak mim nak dera korang boria ramai2 atas pentas aitu.hehe.tapi, dalam diam, rupenye ubi kite berisi erk.berkat latiahn dan semangat korang, team kite jadik juare ow.cayyalah.:)

"tanam2 ubi,tak perlu dibaja,orang berbudi, kite berbahasa,
goyang badan gerak kaki,
nyanyi ramai-ramai"

haha.tulah lagu yang menaekkan lagi persatuan kite.dengan menampilakn kostum topi ala-ala koboi.
bajunyer yang pinky.adush.terbayang2 di mataku.menari ceria di pentas.

aku bangga menjadi ahli puteri islam.:)
alamak riak sudaa.sory.

TADAA.LOTS OF LOVE IKHLAS DARI MIM.

kesah dua beradekk..:)

hallo2! senyum.peace.senyum lagi.haa.pandai pun.ahahaa.

keyh, maybe korang tertunggu2, apsal la si mim ni tak update blog die? buzy ke.internet de probs ker.hehe.semuanya takde kena mengena tuh.

ok, meneruskan bicara, since bile mim pergi mane2 jewh, for sure,masyarakat sekitar tak pernah miss dis question, telinga mim dah berbuih-buih, mulut mim dah mula membengkak. hati ape lagi.:(

"laa.besar2 dah belake? mane akak, mane adek nim?"


aduyai.balek2 soalan same je yang mim dengar. korang mesti tanye, ape kena nga mim nie, kembar ke? camni, mim ade dua orang adek badik taw.dua2 pompuan.chantek2 gitu.:) yang jadi masalahnye, si adek ni, lebih dan teragak berisi daripada si kakak. so, makchik2 pon, jadik kompius! ayya. memandangkan mim dah bosan asyik jawab soalan same jer, meh mim story sikit2 kat korang, sebelum korang plak tanye mim.ok..:)
leboh kurang explaination kenapa ini berlaku.
SILA TUMPUKAN BETUL2..INI PENTING..!

1.mase kecik2, mim kurus, so bile dah besar mim kena jadik 'sihat'.wakkaka. ini fakta.sila PERCAYA.:)
2.disebabkan kebaikan si kakak yang sanggup berkorban untuk supply vitamin kat adek die..:)
3.juga faktor utama, diri mim sendiri yang 'pandai' jage pemakanan berbanding si akak.
4.kehendak hati dan perasaan mim sendiri nak jadik camni.

okeyh, sudah terang, tanpa bersuluh, bile nampak kelibat mim ngan akak mim, terus boleh detect siape kakak, siape adek,okehh.:)

no more da same question.please take nnote.tadaa.:)

Sunday, January 16, 2011

nanges...!

assalamualaikum korang!

hehe.mim dah kembali.taraaa! amacam korang sume sihat tak?macam biase lah, kalau tak sihat, mim ade tips bergune nak share.hehe.tapi, mim tak rase macam nak share something je malam ni.korang nak taw?

buat pertame kali dalam tahun 2011, mim mengalirkan air mate.sebak.sedih.kessot hati mim taw.dahla mim nanges kat depan orang ramai.malu or.tapi, nak buat camne, tak boleh nak tahan dah.korang mesti cakap, aik, mim ni anak manje lah, sensitif lah. but, up to you then.tapi, yang pasti, mim rase patut pom mim nanges takdi.

nie, mim nak story sikit kat korang.mim harap sangat2 korang sume dapat pengajaran daripada kesah mim ni.ok!hehe.

alkesah bermula di sebuah pasaraya tempat mim mencari rezeki,
niat mim bersih, mulia taw..

"mek, lapu suluh picit ado?" customer mim tanye.

mim jawabla cenggini, "ade pakcik. kat belakang sane.batery tester kat kaunter ye."
mim dengan lembutnye jawab sambil unjukkan tangan mim ke belkakang sana.

tanapa diduga,pakcik tu 'sound' mim taw.terkejut mim.naseb bek tak terkhucil.try korang teka, ape pakcik tu cakap kat mim.adush!

tak sampai seminit, air mate mim mencurah2 jatuh gugur berderaian ke bumi.sungguh! mim tak boleh orang tinggikan suare kat mim.mase tu, mim just mengucap je, apsal ngan pakcik nie, tetiba jerk tengking2 aq.mim pikir gak, ape salah mim..

kengkawan and staf2 laen dah datang kat mim.kumpul ramai2.tenangkan mim.adush! sayang jugak kat mim rupenye.:) thank a lot.

setelah sesi bedah siasat rupenye2, pakcik tu tak 'sihat'. adoi.ampunkan mim pakcik.memang mim tak taw.patutla macam2 pakcik cakap kat mim.

mulai saat itu, mim makin tabah hadapi cabaran hidup.mim tak kesah ape pun yang berlaku, yang pasti mim enjoy.
thank pakcik coz ceriakan hidup mim!

tata!
hope boleh jumpe lagi..:=)

Saturday, January 15, 2011

aduyai..kerja punye pasal..

hallo..
jumpe lagi erk ngan mim..urm, korang dah bosan ngan mim ke? janganlah camtu.dunia mim baru je bermula, tak kan korang dah bosan ngan mim kot.walau papepun mim tak pernah lupa support membena daripada korang semua. akan mim sematkan di sanubari mim.hehe. mim cakap betul ni.:)

anyway, mesti korang tertanye2 kan, sape la si mim ni? aktress hollywood ke, peniage plywood ke, ataupun anak datuk ke? haha. okeyh, that's why la mim nak story cket.hehe. jangan risau mim story sikit2 jer.

pleng! skang ni mim ngah de kontrak taw.haha.kontrak pe plak ni?mim sekarang ambil kerja sambilan as sales assistant kat psraya terkemuka kat setiu ni.haha.nak dijadikan cerite, seminggu kerja, mim da nak berhenti taw! pressure la katekan. dahlah handset takleh gune, uh, macam kat hostel jah.haha.tapi, permohonan mim tak diterima.haha.apsal?okeyh, korang kena lah bace sampai abes blog mim nie.hehe.:)

sepanjang mim kerja kat situ, mim dah jumpe ngan satu kekuatan taw.haha.spirit la lebih kurang.sedar tak sedar, mim dah menyelam sambil minum air.ahaks~nakal betol.try korang teka? ape mim dah buat.haha.kepada pembace2 yang sedang letih bekerja ke, boring ke, meh sini mim nak share tips2 berguna.hundred percent berkesan.law tak caye kat mim, esok boleh buat praktikal terus.law tak pandai, mim kasik step kat korang.

1.try kesan mamat2 hensem kat tempat korang bekerja
2. buat2 rajin depan die taw.penting ni,:)
3. buat2 angkat benda2 berat depan die.aduh, beratnyer
4. haaa..lihat hasilnya.hari2 demi hari..

ayyo..mim xboleh lame2 ni, mim da kene masuk kerja dah..
nanti mim teruskan sal kerja mim lagi erk.
okey, papai.

MIM PUNYE CERITA.

Thursday, January 13, 2011

dia LELAKI terhebat..

ahlan wasahlan. bonjour mon amie! haha.alamak.terlopong.sorry la mim rase rindu plak nak cakap perancis.so, terkeluar sikit. korang tak kesah kan? ops!dah jauh tersimpang nie. um, mim yakin you all mesti dah ade sweetheart kan? takpun at least dah ade pakwe.haha.amacam. law tengok topik nie, mesti hangat kan.sabaw.relax.bertenang.


sebelum mim melangkah lebih jauh, mim nak kasi warning dulu sikit2.haha.adalah ditegaskan bahawa post ini hanya sesuai untuk pembaca BERUMUR 18TAHUN KE ATAS SAHAJA.amaran keras!


haha.ok! dia lelaki terhebat.cayyalah.mim rase bangga sangat2 dapat kenal nga insan bernama lelaki yang mim ringkaskan jadik S.haha.actually, mim kenal S ni dah lame dah. dulu2, kitorang selalu maen2 same2, even naek motor same2.indahnya waktu tu.rase macam dunia nie mim je yang punye.haha.at the same time, S sentiasa jadik pembakar semangat mim taw!pendek kata, bile mim down je, hah, die terus datang.mim pasti boleh katenye.mim pun ok je la.angguk2 geleng2.S suke sangat jadi motivator.walaupun mim kadang2 tak pernah endah pum dengan ape yang S cakap.jahat kan mim ni? S nasihat panjang2, mim hanya cakap, hurm, ok2.ya Allah.kejamnye mim waktu tu kan? mim harap sangat2 korang takkan jadik macam mim nie.mim dah sedar mim tak pernah pandai hargai kasih sayang orang laen.mim ego sangat2.mim yakin dengan diri mim bahawa mim boleh berubah.korang pom kena la support mim taw.mim tak nak jadik jahat dah.


all about S.satu lagi yang mim respect kat S, dia teramat2 take care pasal mim.korang pun pasti jeles law taw hal nie.haha.so, its to private to share with public.ahaks~ one day, S sakit gigi taw. law tak silap sehari sebelum mim exam PMR.waiyyo.sakit.mim cakap kat S.then, on the spot, ....haha. setakat itu sahaja.tapi, yang pasti si S ni sayang sangat2 kat mim.mim pun sayang jugak kat S.i love him very2 much.haha.alamak!mim dah buat pengakuan terbuka.korang boleh keep it as secret kan?ok,janji ngan mim taw.kalau lah satu hari nanti ade anugerah lelaki terhebat, mim tak akan segan silu nak calonkan S jadi pemenangnya.InsyaAllah.korang tak kesah kan?


hurm,korang sure tertanya2 sape la si S nie kan.mim rase dah sampai masanya untuk mim isytiharkan siapakah lelaki terhebat di hati mim.


eherm,, kepada S atau RAZALI B. IBRAHIM, 
abah,
terima kasih untuk segalanya,
kau pelita hidupku,
penghibur dukaku,


Abah terhebat!






hallo2.. sebelum mim ucap slamat datang kt korang. mim rase lah kan, korang sepatutnya wish welcome kat mimi dulu.haha. almaklum lah mim masih lam proses mendalami dunia blog nim. wakkaka.. sedih kan? anyway, mim akan try sedaya kudrat mim untuk hasilkan the best blog in the world. boleh kan? insyaAllah.


k lah, mim tak nak membelebel panjang2 dah, mim just nk ucapkan tenkiu banyak2 kepada sape2 yang sudi bace post mim ni. penghargaan maksima juga kepada korang2 yang tinggalkan jejak tangan kt sini melalui komen2 membina. takpe, mim faham niat korang nk tolong mim majukan blog ni kan? so, wat ever korang komen mim tak kesah. mim terima nga hati terbuka.:)


actually, mim telah diberi nama NURUL SYAMIMI RAZALI. mim suke sangat2 dgn nama mim ni. law boleh anak cucu cicit mim pom, mim nk letak name syamimi gak.masyaAllah, indahnye name mim nie.korang nak taw kenape?haha.saspen je kan. name mim tu maksudnya cahaya keharumanku. haa.. amacam? that' why la,
you all janganlah tetibe jadik takut law blog mim nie bau seharum kasturi..berkat name mim la tu.hehe.jap, mim nak pesan sikit ni, korang jangan la plak nak tukar name jadik syamimi taw. sian kat mim nanti.:)


trang!haha.mim nie anak terengganu.FULL.haha. takde campuq2 nga mane negara lain. so, janganla korang nk panggil mim menachi ko, dewi, dll. haha.please take note. mim mula2 mengenali dunia di hari berdarah tanah melayu.agak2 bile erk?haha. korang siasat la sendiri erk. mim ade sorang kakak, but mim has no adik.
haha.thats mean mim anak bongsu out of two siblings.hehe.


mim nak post everything pasal hidup mim dalam blog ni,insyaAllah.yang dah lepas ke, sedang berlaku ke, even yang bakal berlepas sekalipun.haha. mim nak jadik pencerite terbaek.mim yakin.mim pasti boleh! chayyok, mim!


k la, mim chow dulu.tadaa!


BLOG INI ADALAH HAK CIPTA TERPELIHARA MIM.