Bumi Indigo

Wednesday, August 22, 2012

The Decision

harapan nya ,
the decision yang di buat itu terbaik
terbaik untuk saya
baik juga untuk awak
yang paling penting , mulia di mata Maha Pencipta.

setiap yang dicipta ada pasangannya

Ca commence au debut de Ramadhan,
j'ai reçu un message, quelques minutes avant berbuka,
à la campus...

Carilah lelaki yang boleh mengingatkanmu tentang sembahyang,
bukan lelaki yang mengajakmu tengok wayang.
carilah lelaki yang selalu mengingatkanmu mengaji,
bukan lelaki yang selalu mengajakmu sms setiap hari.
carilah lelaki yang mengingatkan mu menutup aurat,
bukan lelaki yang hanya tahu nak mengurat.
carilah lelaki yang boleh mengajarmu menghormati orang tua,
kerna di situ letaknya pintu syurga.

Ca me rends étouffé.
et après, nous sommes rien parlons
rien texto
j'ai compris. t'es compris.

"Dan SEGALA SESUATU Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah." (Adz-Dzariyat: 49)

Monday, August 6, 2012

#1 A Charity Outing


Assalamualaikum..

''Awak nak join tak charity trip kat kampung orang asli, 
esok, bertolak jam 1.30 tengah hari. Terawih kat sana. 
Ada satu je lagi tempat kosong ni''

Mesej dari seorang kawan. Terkesima, masa yang sama, terfikir mampu ke nak menjejak kaki ke sana ? Nak berkhidmat untuk mereka. Ikhlaskan hati. Mim terima jemputan tersebut. 

**treeeng treeeng teeeng**

Borang pendaftaran.
From now on, i'm a part of INSAF, charity association in Malaysia :)

wearing this tshirt along the journey.
you are not alone. we care about you ;')
Keesoknnya, jam satu petang, kami bergerak secara konvoi. kalau tak silap mim, ada dalam tujuh buah kereta macam tu la. ditambah lagi 2 buah land rover, sarat dengan makanan dan pakaian untuk saudara di perkampungan asli nanti. sepatutnya sejam dah boleh sampai, entah kenapa, kereta tersilap pandu, terlewat lah sikit. its okayy. lambat lagi nak berbuka puasa kan kan ? ;)

melepasi hutan kecil, semak semak, tasik, air terjun, akhirnya kami sampai.
perasaan campur baur, sungguh, terfikir macam mana mereka tinggal tanpa elektrik, hanya berbekalkan sumber air dari bukit. anjing berkeliaran, jadi pak guard haiwan luar katanya. pengajaran yang amat bermakna buat mim. tersedar, sebelum ini, kurang bersyukur dengan rezekinya.

Sungguh sedih, kita bangun pagi, dah terhidang semangkuk cornflake, tambah susu Dutch Lady lagi fresh keluar dari peti ais, di pihak mereka, mampu makan pucuk ubi kayu rebus. Sebak hati mim dengar adik adik kecil bercerita. banyak pengajaran mim dapat even hanya beberapa jam bersama mereka. makan kura kura itu biasa, mandi tanpa sabun itu lumrah.

Rasulullah saw. bersabda, "Tiada sempurna iman seorang kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendir." [HR Bukhari dan Muslim]

ohh, lupa, misi utama kami ke sana untuk sediakan makanan berbuka puasa untuk mereka, at the same time, dermakan pakaian. program ni bawah non gouvernement organisation, INSAF. so, memandangkan, kitorang sampai agak lewat, so, cepat cepat lah, bersiap, nak masak.

the Insaf's crew.
The guys with the beef, and the girls with the legumes :)

Turut serta. A part of us. Her name is Julie.
From Polland. Kind-hearted women. 
In his own world.
Hulurkan tangan , ringan kan beban.
''nanti nak buat baju raya'' si kecil berkata riang...
alhamdulillah,
rezeki dariNya
Sehari bersama mereka.
Semoga senyuman sentiasa di bibir ye dik.
We care ;')

moga sentiasa di bawah rahmat Nya.
Kepada Tok Batin Kampung Orang Asli Ulu Batu, moga terus tabah memimpin. memang perlukan masa nak mengubah, nak betulkan yang biasa, biasakan yang betul. doa saya mengiringi, semoga Islam terus berkembang di sana. InsyaAllah ;)

     with love,

Sunday, August 5, 2012

Short Entry

Short entry, avant de dormir

Jangan gurau sembarangan dengan hati perempuan.
mungkin nampak teguh, tapi, hakikatnya hati ini mudah terusik.



c'est tout. assalamualaikum
et bonne nuit.