Bumi Indigo

Thursday, October 27, 2011

3 Punca Keretakan Rumah Tangga

Assalamualaikum. Please take note that, cik mim tengah bosan sekarang ini ye. Maka terlintaslah nak tulis entri yang bila difikirkan macam tak masuk akal untuk yang berumur setahun jagung macam tuan hamba ini. Then, masih nak teruskan ? Ye. Nak teruskan jugak xD

Apa punca punca keretakan rumah tangga haa ?
macam ni baru okay, ta nak gaduh² taw ! ;)

Ertinya berbunyi begini, pabila masing masing suami isteri tersangat lah peka tentang sesuatu, maka huru hara lah jadinya. Terlalu peka di sini lah maksudya c.e.r.e.w.e.t lahh. Kalau nak peka tentang Gaza ke, Satu Malaysia takde lah plak salahnya. Contohnya, nak dijadikan cerita, satu hari tu, si isteri masak ikan patin masak tempoyak. Sekali terlebih garam plak. Si suami plak, laju je perli. ''hai, ade lori garam tumpah ke ni pah oiii ?'' aduiii. sakit. sakit. tolak ansur lah sikit. tak kan tiap tiap hari nak masak sedap kan ? HAHA. kalau masih nak tegur jugak, berlembutlah sikit. ''Pah, seddaappnya masak hari ni. kalau kurangkan garam sikit lagi sooodaaaaap ni.'' haa. Amacam ? kesimpulan, jangan nak komplain banyak sangat ! :)Pertama : Terlalu mencari kesempurnaan.

Kedua : Kurang Kepercayaan
Haa. Sulit untuk dihuraikan. Inilah antra punca top kat Malaysia. Mungkinlah kot. Tambah tambah bila wujudnya Facebook ni. Haa. Masing masing berebut nak add orang itu, add orang ini. Niatnya nak share share maklumat pasal kerja, nak kembangkan bisnes lah. Tapi, bila benteng kepercayaan masing masing dah roboh. Fuhhh. Dasyat ! Perang dunia jadinya. Pantang add gadis yang lawaa cikit pun, dah fikir nak pasang dua. Aishhh. Tak boleh lah macam tu. Yokk,, tanam kepercayaan dalam dalam. Kalau boleh, sebelum kahwin tu, benteng kepercayaan dah kukuh macam kota A Famosa dah. phewww !
suami soleh, isteri solehah :)
Ketiga : Hubungan terabai !
Hah ! Tajuk ini luas sebenarnya. Izinkan mim sempitkan ye. Okayy. Thank you. Inilah yan penting sebenarnya. Kunci rumah tangga bahagia. Wahai suami isteri sekalian, percayalah, akan bahagialah sesebuah rumah tangga jika didirikan dengan niat kerana Allah. Jagalah hubungan dengan Allah sebaik baiknya. Hablun minallah. InsyaAllah, bahgialah rumah tangga dengan keberkatan oleh Nya. Berdoalah selalu agar sentiasa di bawah rahmatNya. Amin.

Sekian terima kasih.

p/s : Ini hanyalah khayalan penulis semata mata. Bukan berdasarkan pengalaman tau hape hape. kbai !

9 comments:

faridFirdaus said...

wah wah wah...=)

Misz Jenny said...

terasa...

Syamimi Razali said...

Farid : pheew pheeww pheeew :P

Syamimi Razali said...
This comment has been removed by the author.
Syamimi Razali said...

Jenny :

erkk. Terasa ?
Sorry morry bubu ! Hihi

Fatin Shamimie Shafei said...

cik mim mcm da b'sedia mnempuh alam be-rumah-tangga....... :p

Syamimi Razali said...

FATIN :

opss !

no comment. HAHA. ;)

Run Away said...

nice...untuk rujukan bila sy kahwin nanti...;d

Syamimi Razali said...

kuikui.. cik run away ;

rujuk jgn tak rujuk. hihi