Bumi Indigo

Thursday, February 23, 2012

Remaja Dewasa

Assalamualaikum..

Tangan keras semacam je nak menaip. Mungkin jadual kuliah yang semakin padat menjadi penghalang. Mungkin kekurangan idea. Mungkin dunia blogger bukan lagi medium yang mim rasakan selamat untuk bersuara. dan segala serba serbi kemungkinan boleh berlaku.

Terdetik rasa hati nak share something. Since, baru baru ni, memang hangat dibincangkan soal nikah khitbah, cinta selepas kahwin, ciri ciri suami isteri pilihan and so on lah kan. and waktu pembelajaran Ethics, kelas mim tak terkecuali untuk bincangkan isu ni. ishh. seriously, sumpah, tak rasa macam dah bersedia untuk discuss about this scary issue. rasa muda lagi kot.. Grrrr.

our class begin with a simple IQ test by our very open minded ustaz, Ustaz Secret. Thanks to him. yarh, mim akui, day by day, mim dah rasa makin matang dalam handle emosi, percakapan, dan juga pemikiran. thanks again ustaz. rupa rupa nya, statement ''Agen pengubah sesebuah masyarakat adalah guru'' itu teramat lah benar.

okayy, back to the topic, Remaja Dewasa


< we discussed together >


frankly, waktu class discussion Ethics, terlintas, ohh, rupa rupa nya classmate aku ni dah matang. dah ada prinsip hidup. dah boleh bagi list suami isteri isteri idaman. not to say idaman lahh, better guna istilah suri hidup ataupun peneman hidup. tadi kitorang bincang pasal ciri pilihan hati. ouchh. tajuk paling mim tak suka, bila dibawa secara formal. the most exciting, ustaz ask us, one by one, apa ciri ciri pilihan hati anda ?

dan reaksi mim, haa ? what ? tak kan nak share dengan satu kelas ? c'est impossible. dunno why, tangan terketar ketar, suara tersekat sekat nak sebut all the ciri ciri or even one !

serius, seronok dengar ' taste ' kawan kawan sekelas mim tadi. saya nak ni, saya nak tu, saya tak nak ni, seboleh boleh nya, haha. macam macam keletah rupanya. ada yang tetiba mengalirkan air mata. sedih katanya. taktahu kenapa. haha mungkin risau ciri ciri tak menjadi kenyataan. yang lain plak, nak yang tinggi, rendah, professional, beragama dan so on lah. tahniah ! seawal usia 19 tahun , korang mampu plan masa depan korang, merangka baitul muslim.

dan mim tertarik dengan pemikiran one of my classmate, lelaki, mungkin namanya perlu dirahsiakan. :) gaya pemikiran yang boleh buat mim terdiam, terdiam dan berfikir sejenak. macam tak percaya pun ada. -___-

'' Apa ciri ciri isteri pilihan awak ? '' 
that guys give this answer ;

tidak seperti respons kaum Adam yang lain. yang mungkin lebih ke arah sifat fizikal, ketrampilan luaran dan sebagainya. seriously, tergamam. oh, wanita punya peranan lagi besar dalam mencorakkan baitulmuslim till jannah. InsyaAllah. 

'' kahwin antara classmate mampu mengeratkan silaturrahim yakni semangat batch. nak percaya atau tidak. short messege from our ustaz. we're just fifteen for six years. any thing can happen . aku doakan dua orang classmate aku ni akan bersatu nanti, i'm happy to see both of youu with a wedding dress in the future. amin ;) ''

3 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Selagi masih ada hak untuk memilih (selagi belum berkawin)... buatlah pilihan dgn tepat, lakukan solat isytiharah supaya tak kesal kemudian hari.

Tapi jodoh tiap kita telah tertulis sejak 4 bulan dlm kandungan.

FatinAwanis said...

Haaa what a nice giggle moment kan :P Yes, me too wish the same. Tahu kot mim diakan siapa hehe :P

Eika Fereizya SM said...

Akan sampai satu ketika, mungkin kita akan bertemu dengan 'cinta' kita dengan cara yang paling tak tersangka. Dan sungguhlah, Allah itu Maha Pengatur :)