Bumi Indigo

Monday, December 19, 2011

6 sebab aku mula bersyukur jadi cikgu ?

Assalamualaikum pembuka bicara.

well, rasanya ramai dah tahu kan mim ni adalah penuntut institut perguruan. senang cerita, bakal cikgu lah. pheww. cikgu tu beb ! tahun depan 2012, mim akan menginjakkan kaki ke ke semester dua tahun persediaan dengan rela hati. diulangi, dengan penuh semangat dan azam yang membara. jauuh bezanya sewaktu first tyme daftar. hati berat tak terkata. kaki melangkah longlai. Arghhh. lupakan kisah lama. agak-2 apa sebabnnya mim boleh terima bidang perguruan ni ? kenapa ya?
1+2 = 3
inilah jasa cikgu :)
Pertama
lifestyle kat institut pendidikan guru or ipg. memang kondusif dan menenangkan. bangganya mim nak umumkan, 5 bulan mim kat ipg, sumpah tak pernah nampak guy smoking depan mata kat kawasan kampus. fuhh. plus, nak nampak sampah free-2 depan mata memang tak lah, see ! betapa berdisiplin nya kami. 
Kedua
mim dapat save duit mak ayah. alhamdulillah. sedikit sebanyak dah kurang beban mereka. kalau sebelum ni, keje keras muka berkerut seribu, sekarang dah boleh senyum kot. elaun yang kami dapat tu banyak kot, RM430.00. kalau tak boros, setiap bulan boleh spend teddy bear kat buah hati. auuuw. oh ! btw, thanks kpm  :)
Ketiga
penyelamat utama. yeah. golongan yang fail english macam mim ni memang patut lah masuk maktab. rather than pegi foundation or apa2 preparation. sebabnya kat sana, speaking skill memang kena power. hari hari kena present kan ? kan ? kena speak english tuu bro. mau ka ? mintak jauuh. so, jom masuk maktab. lagi satu, sape masuk maktab takyah amek exam MUET. yezza ! tapi, ini depends course jugak o.O
Keempat
masa depan. bila fikir fikir balik. ''eh, aku ni perempuan. akan jadi suri rumah. jadik mama lagi'' . maka menguatkan lagi hujah mim profesion keguruan ni memang terbaek. mana tak nya, waktu kerja cikgu berjadual. paling lewat sampai rumah pun pukul 4.30 petang lah, normally. waktu malam memang totally free. waktu bersama keluarga dan anak-2 sendiri lah plak. kalau kerja laen mungkin masa bersama famliy terbatas sikit kot. sorry to say. :)
Kelima
 sahsiah diri lebih terjaga. ini part penting kot. yang ni, mim pun tak taw nak hurai macam mana. you all sendiri pun mungkin dah boleh relate kan ? bila nak jadi, cikgu ni, kena lah jaga luar dalam. perangai mahu elok, hati mahu bersih, pakaian mahu sopan, tutur kata mahu lembut. kat ipg takde pun course ini ini semua, tapi, persekitaran dan karisme pensyarah dah cukup untuk mengajar kami untuk membina kredibiliti menjadi seorang guru.
Keenam
cuti dan kerja dan bergaji. equal cuti kerja bergaji. muahaha. i like. kami kami akan dapat cuti same as the budak sekolah. sebenarnya, kami tak nak pun cuti free ni, tapi, dah student tak nak pegi skolah, kami pun tak pegi jugak la, karang mengajar sengsorang plak kan ? part cuti, waktu ni lah mim boleh bawak anak-2. husbend pun, kalau dpt cuti, jemput lah join sekali ye. haha. bercuti jauuh jauuh, lama lama. huhu. hepi holiday.

sekian wassalam omelanku di tengah malam.
sedang angau teringatkan si dia nun jauuuh di sana. *wink wink !

10 comments:

eiyzniey said...

Yayayaa..
Slmat mnjdi cg jgk!
:)

amalin said...

oh yeah ! I'm proud to be a teacher. :)

Misz Jenny said...

untungla korang jd cikgu..

tak sibuk mcm doktor kan

amalin said...

cikgu sakit jumpe doc, doc ade anak nanti hantar kat kitorang la. hahaha. :p we're just compliment each other rite ?

Anonymous said...

hoho.

untunglah jadik cikgu.



*nada jeles.haha

Syamimi Razali said...

eizney :

selamat2 jugak ye. tapi, skang ni kena struggle gegila coz RMK-10 dah ckp msk maktab xsemestinya boleh posting.


sobs soobs soooobs.

Syamimi Razali said...

ama lin

yeye. semoga kita berjaya jadik pendidik ye. amin :)


@jenny :
anyonyonyow.


i'm proud dpt kawan future doc nih ;)

docter pun waktu housemanship je kan busy, the rest, free cikit kan. okayy la tuu. senyuumm. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Tahniah..tahniah..
Selamat mendidik anak bangsa. Satu tugas yg mulia.

Syamimi Razali said...

@ sis MM

thanks ye.

berazam nak jadik cikgu yg rejen :)

Fakrul Airul said...

semoga mencapai cita masing2! :) selamat menjadi ckgu mim!