Bumi Indigo

Thursday, June 28, 2012

The Chef of The Day

Assalamualaikum,

Permulaan semester yang baik, menurut firasat mim. beuuurk ! mengapakah ? Mungkin umur dah matang, mungkin semangat nak belajar dah tak turun turun sebabnya dah boleh terima hakikat tinggal jauh dengan abah, umi dan along. dan sebagai nya lah kan, 

back to the topic, semalam French Club kampus mim jemput seorang lecturer from Taylors College, Monsieur Joaquim, native speaker from France untuk luangkan sepetang yang awesome bersama kami, pheww ! kitorang ni memang, dengar aje berita mat salleh nak datang melawat, terus senyum sampai ke hidung, heh. attention, kecuali saya, thee.

Aktiviti kami dimulakan dengan sedikit explaination pasal French Gastronomie, menarik lahh, dapat tambah ilmu pasal makanan² menarik kat France, mana tahu ada rezeki boleh fly, boleh lah merasa buoillabaise, couscous royale, foie grass, fromage dan etc. Merci beaucoup monsieur Monsieur Joaquim ni. mim memang respect lah kat dia ni, sebab dia jaga sensitiviti Islam, sebelum mula kelas memasak, dia dah explain awal awal, semua makanan yang dia sponsor hari tu, non alcohol and he knows bout HALAL, respect him much. fuhh, lega , okayy, let's go !

ini lah dia Monsieur Joaquim, un grand meci pour tous ! Enchantee :)
sedap nye, inilah salah satu makanan famous kat French, le baguette,
name aje pelik, kat Giant pun ade je jual neh. hihi :P

Ni pulak potongan fromage or cheese, errr,
perut mim langsung tak boleh terima, aiyyayai, kuat sangat baunya, 
Produk French yang dah bertapak di Malaysia.
yummy ! jom beli Monin, Halal :)
Malaysian guy diapit French guys, opss ! berbeza ketinggiannya.

Les dames de notre classe. After the tasting session . alhamdulillah, kenyang :)
Me ekin and Masitah

Selepas sesi sharing sharing dengan Monsieur Joaquim, ada lah pulak sesi Quiz, group boys lawan girls, and the result is, teeet. Tahniah kepada pemenang ! xD minggu depan turn kitorang plak pegi Taylors ! yabebadooo, tapi, dengar cerita, nanti pegi sana mungkin akan jadik tutor French untuk students kat sana, oh Tuhan, cakap French pun tunggeng terbalik lagik ni, haiyyah. Courage !


No comments: