Bumi Indigo

Monday, April 21, 2014

Vacation Citadelle Besançon Franche-Comté


Hai and assalamualaikum all :)


Sempena cuti printemps, voila, we alls decide untuk ke Citadelle of Besancon diilhamkan oleh Monsieur Vauban atas arahan King Louis XIV. Secara ringkas, ini sebenarnya kubu pertahanan kerajaan France abad ke-17 dulu. Kos pembinaannya tersangatlah mahal sehingga dilabel ''Walls of Gold''. Kelas kauu jah! Dengan keluasan sebelas hektar kat atas atas bukit, maka luas lah kawasannya dengan macam macam monument penting kat atas sana tu.

Oh yaa, kat puncak ni, ada dibuka zoo juga. Best ! Zoo dibahagikan ikut kategori. 

Okay. Inilah yang kita dapat lihat. Berbaloi baloi kena penat panjat tangga sikit. Hihi. Boleh nampak keseluruhan bandar kecil Besancon. Sungai tu plak dipanggil Sungai Doubs. Subhanllah, so cantik !


Okay. Ini plak drama sebelum masuk. Since kami student kat area sini saja, so rasanya berbaloi je untuk langgan untuk setahun. Did you know that i love animals ? Wahaha. So kalau buat annual ni, lain kali boleh datang lagi takyah bayar dah. leulz. 

K ni sedikit update pasal entrance fee : 
Full Price : 9,60 euro
Student/Penganggur : 6 euro
Under 4 : Free
Family pakej : 30 euro

Okay, and then, kalau nak khidmat tour guide, tambah 0,50 euro je untuk seorang. Wow. So murah. Tapi kitorang tak ambil pun, since pergi hanya untuk posing posing. Haha


Picnic time ! Sekarang musim bunga, so cuaca memang sangat lah sesuai nak piknik bagai ni. Best jugak kumpul ramai ramai macam ni. Buat potluck! Thanks kawan kawan masak sedap sedap. Ada sandwich, makanan korea, kek from Italie katonya, strobewi, air macam macam perisa, bubur lambuk and so on lah. Wahhh im so in love ! 


 Classmates. Bagi can lah kat diorang nak posing sekejap. Yang berkaca mata hitam tu lah yang masak masakan korea tu. Soryy lupa apa dah nama makanan tu. Tappi sumpah sedaaap! Sekejap je dah habis. :D


 Geseran violin menggetar sungguh. Syahdu syahdu gitu. Yang show ni, tak selalu ada. Hanya dua hari ni je. Sempena perayaan Pacques. So nak cakapnya, kitorang bertuah ah ni boleh tengok show high class free free ? Hew hew hew


 Concert musikal. Nyaman sungguh. 


And again. Open show. Camni lah gaya pemakaian askar askar French zaman dulu. Nice. Merah putih and biru memang warna utama meraka. Kat bendera pun, ada tiga warna ni. :D


 Yang ni best! Sebab boleh sentuh ikan ikan ni. Haha. Orang terpilih je boleh sentuh. Dunno why, tapi tiap kali mim masukkan tangan je, for sure ikan terus melencang berenang pergi tempat lain. Aduhh kecewa. 


 Perempuan berhati bunga. Eh


Haiwan pertama lihat. Kira penyambut tetamu lah ni. Ostrich. So tinggi woihh. Ada banyak lah jugak ni. Jalan asyik berkelompok je. Mesti takut kena attact ni. Kat belakang tu tembok tinggi. And boleh naik! So coool ! :p


 Lion dan anak anak nya sedang main. Sangat comel okay. Lama juga habiskan masa kat sini. Tengok gelagat diorang. Anak main sorok sorok ngan mama nya. Awhhh so sweet. Risau taw maknya anak hilang. Sudahnya, anak tu nyorok belakang kayu tu je pun. K tak lawak lah lions :D


 Harimau Siberia. Ada dua ekor je. Laki and perempuan kot. Mim dan kawan kawan berpeluang dengar ngauman nya. Allahu Akbar. Rasa macam tengah kembara dalam hutan tebal je. Sangat kuat bergema bunyinya. Sekali dia nganga mulut, kaku !


 Kambing pun ada. Ambik lah jugak picture sekeping dua. Hilangkan rindu kambing kat kampung. eh


 The monyet gurun. Memang takde pokok pun kat bahagian diorang ni. Ada batu batu. And iorang terror panjat panjat batu. Perghhh


 The bonding time. Tengah menyorok lah ni. Hihi nakal


 Knggarooo. K dah jumpa dah. Tkayah pegi Australia lah lepas ni. Hehe

K dah penutup. Mak jemah tengah tinjau rakyat jelata. Mbahaha


Sabar menunnggu kad Citadelle sampai kat rumah. 
Dua minggu katanya. K kita tunggu. Jumpa lagi Citadelle ;)



No comments: