Bumi Indigo

Monday, May 19, 2014

Sembang Kosong Bawa Gelisah




Kehidupan di Besancon yang mungkin mematangkan aku, walau hanya seinci. 
Well seinci pun okay lah. Janji ada peningkatan, right ?

Okay, alkisahnya semalam Mim ada usrah kat tepi Gare d'Eau. K, bukan nak cerita part usrah tu. Nak coretkan beberapa kejadian lepas usrah tu. Hurmm. Dalam perjalanan balik ke hostel which is my hotel lah kan, Mim hanya berdua, dengan usrah mate sorang. For sure lah perempuan. So jangan risau lah ye ;)  Disebabkan hotel kami agak jauh lah dari tempat usrah tu maka kena lah naik bas kan.

Dalam bas, entah macam mana terkeluar lah perbincangan pasal nikah kahwin. Like seriously, Mim dah kurang gemar cakap pasal ni. Hew hew hew. I think Mim dah melepasi range umur terkinja kinja cakap pasal Mr Right sampai larut malam tu. Maybe sebab Mim dah mula buka mata banyak laaaaagi benda lain yang kena Mim baiki. Baik pulih. Elleh rumahku syurgaku konon. Tangga simen tiang rumah ntah ke mana lagi tu. Hahaha.


But seriously, persoalan yang baru saja sahabat Mim ajukan seolah olah ermm emm, tak perlu dijawab kot. Riak muka Mim of course lah berubah. Maaf kalau sangat obvious. Mim dapat rasa macam darah zzzup berhenti mengalir dah. Taknak dengar soalan tu. Macam macam emm entahlah. 


'' Kau tahu kan lelaki Malaysia, I mean lelaki yang belajar Malaysia takda rasa nak pikat gegadis yang belajar oversea ni. Tahu kan kaan ? Apa kau rasa Mimi ? takut tak kalau nanti takda orang nak ? ''



Gigil. Gigil. Gumam.  Gamam.


Subhannallah. Gigil terdiam tu bukan sebab tak laku or what, tapi ada faktor lain sahabat. Tak pernah terlintas pun Mim nak persoalkan jodoh ni. Mim tahu lah awak sudah dipetik orang, sudah jadi tunangan orang. But that question just break my heart okay. Just like erghh a ton of stone jatuh bedebok atas kepala. Soalan tu menarik untuk dibincangkan. Mim boleh considered lah nak spend masa one hour even more pun untuk tahu lebih lanjut kan. Lebih lebih lagi sujet ni agak rapat dengan kita. But.... girl, please be aware of your tone, expression of your eyes, your word.. 


10% of conlifts are due to difference in opinion.
90% are due to wrong tone of voice.
:'(

Sorry to say, but.. you just broke my heart. Just beware next time okay !
Cara pandangan mata awak, tona suara awak, seolah olah awak pandang rendah kat saya. Masha Allah rasa diri ni macam takde nilai dah. Why so annoying ? T_____T


You dont have to reponse. Maybe its my fault. I have to refresh back. Maybe I did something wrong ? Maybe Allah wanna test my patience level ? Have faith in Allah Mim. He's the best planner insha Allah! 


Im just thank to Allah Azwajjalla sebab beri Mim kekuatan untuk jawab persoalanmu sahabat, even ton suara dah turun naik. Nak nangis lah tu kot. 

'' Allah dah tentukan semuanya awak. Kalau jodoh saya tak ditakdirkan di dunia, insha Allah kami jumpa di syurga''

No comments: