Bumi Indigo

Friday, November 25, 2011

Amanah kan Diriku

bahagia ? di saat mim bergelar pengawas
Assalamualaikum. What do youu think bila dengar perkataan 'amanah' ? Kepercayaan, pesanan and so on lah kan. Menurut Imam Al Ghazali memegang amanah adalah perkara yang paling berat kat muka bumi ni. Tapi, biasa lah manusia kan, selalu ambil remeh perihal macam ni. Include mim ! Dulu, kawan suruh buat tu, beriya iya cakap okayy, tapi buatnya tidak. Chikgu suruh tolong itu, laju je cakap boleh, tengok-2 hangat hangat tahi ayam aje.

entah kenapa sehari dua ni, fikiran mim tak tenang. teringat babak babak nakal kat sekolah dulu. Lain disuruh, lain dibuat nya. waktu tu, buat something memang pendek je fikirnya. ''biaselah tu kan. remaja. enjoy puas puas. rase semua ! '' inilah alasan yang zuuupp kat fikiran mim everytime teringatkan kesalahan sendiri. dulu mim ntah macam mana boleh terpilih jadi pengawas sekolah merangkap setiausaha agung lagi, dan siap terpilih jadi naqibah . perit bila bincang pasal Amanah ! maaf kan daku ;'(

Andai waktu boleh di undur kembali !
Sungguh ! kalau lah boleh kembali ke zaman dulu. mim tak sanggup terima that amanah. takut jika amanah tak dijalankan seperti sepatutnya. benar ! sebelum terima jawatan, mim dah set satu plan. ''elleh, nanti waktu angkat ikrar jalankan tugas, kau diam je. jangan lafaz, mim. hah. senang, kau bebas ! '' hah sampai tahap itu. sayang nak tinggal kenakalan , tapi still nak jadi pengawas. memang lah, pengawas kot, femesss.

Liife as an unperfect prefect .
kecoh. kawan kawan perli, mimi jadi pengawas ? Haha. sejujurnya, minggu pertama, memang semangat berkubar kubar. fresh lagi kot. and then, week by week, makin membubar bubar dah. perangai lama dah kembali. dah mula nak tuang goyah tahap keamanahan. kehidupan kat asrama perghh memang menguji gegila. nampak fon, rampas. nampak gurl pakai short, sebelum pukul 10malam make sure serah , sesape lewat kosongkan asrama, nama kauu pasti naik lahh. dorm Kuning 2 light off sekarang ! tapi, lama lama dengan mim sendiri lewat, nampak masalah disiplin, mula pura pura tutup mata. adee aku kesah ?? perubahan mula berlaku.

Kenapa nak salahkan orang lain ?
Waktu meeting pengawas, chikgu tanya, kenapa ni ? kenapa itu ? mula lah nak salahkan orang lain. tiada kerjasama lah. busy dengan homemework lah. mula dah tak keruan. yes ! mim akui, memang itu faktor mim berubah. Glurrpp. can u imagine that.. every time ada masalah disiplin kat asrama yang mim urus, tak henti henti kena boo. masuk kelas, semua pandang semacam. yang lelaki duk cakap cakap belakang. lebih sedih lagi, bila geng sendiri yang sebelum ni kira kamceng lah, tetiba serang bilik kita, maki hamun ? how can i bertahan ? ohh, tengok salahkan orang lain lagi. =.= sampai bila nak blame to the others ?

Now, i realised that, amanah tetap amanah. kita seharusnya bersyukur bila ada pihak yang sanggup bagi kepercayaan kat kita, once dah dapat kepercayaan tu, pegang betul-2, genggam erat erat, jaga sebaiknya. then, kalau rasa macam tak confident aje, say sorry first. bagitaw tak sanggup nak pegang that amanah. that was i supposed to do years ago. but, i didn't ;'(

Amanah itu berat. Sekian. Maaf jika ada yang terasa.

9 comments:

Misz Jenny said...

tu la...xsalah jadi 'juruh' mi..

Syamimi Razali said...

tengs bubu ;)

belajar dri kesilapan lalu.

Amira Sakinah Sulaiman said...

salam awal muharam :)

ouhh ye.betul.amanah perkara plng berat dlm hidup.

*tetibe teringat zaman skolah dulu jdi prefect.tehee :)

Syamimi Razali said...

salam muharam

insaf.. tak nak jadik prefect dah. hihi..

;)

Run Away said...

Ye..dalam diri sendiri kalau tak ada amanah memang susah..tak kisah lah..sama ada amanah dgn owg lain atau pun diri sendiri...

Run Away said...

Ye..dalam diri sendiri kalau tak ada amanah memang susah..tak kisah lah..sama ada amanah dgn owg lain atau pun diri sendiri...

Syamimi Razali said...

trying to be an honest girl :)

Asakura said...

Amanah itu berat tapi manusia sanggup terimanya berbanding makluk Allah yang lain. Sebab itu, ramai manusia yang masuk neraka kerana tidak mampu menjalankan amanah yang diberikan.

sy pun masih lagi tidak sempurna dalam menjalankan amanah yang diberikan. Sama-samalah kita memperingat antara satu sama lain....

Gud entri...:D

Syamimi Razali said...

@Assakura.
thanks. yes, pengalaman lalu yg menjadi guru :)