Bumi Indigo

Tuesday, January 29, 2013

Phone masuk air. Apa nak buat ?

Assalamualaikum semua !

So please say yeay to me ! Yeay ! Semalam, mim dan kawan kawan sepakat keluar jogging. Kami jogging kat Universiti Malaya memandangkan kampus kitorang tak ada padang sendiri. Kay, itu sadis. Itu bukan point utama, yang pentingnya, while syok berjogging, tiba tiba hujan lebat. Huwaa ;') Payung tak hadoo, baju hujan lagi lah tak hadoo. Kami tunggu lah kat bawah khemah, dengan harapan hujan berhenti. Malangnya... tak henti henti jugak T_T..

wah ! Indahnyaaa. *gambarpinjam* ;')

Kami decide redah hujan dengan beraninya,, tapi, terlupa dalam poket ada handphone. Walaupun bukan iphone 5 , tapi sayang jugak lah kan, ;') Sampai rumah, after around 20 minutes main hujan, buat apa yang patut, then, mesej sahabat macam biasa. Teeeet.. masuk masuk keluar macam biasa. Tapi.. tapi... tapi... lepas setengah jam handphone mati. Baru lah mim tergerak hati nak bukak casing, bukak bateri and so on lah. Bukak punya bukak, alamak, dah macam kolam dah. Ek ? K, over. Tapi, bila mim hentak hentak lembut phone kat tangan, memang ada air yang keluar. Maybe, i shoulld say goodbye to you, phone ;')

kawan ! no ! no  ! Jangan goodbye lagi, Ada jalannya. Alhamdulillah, dengan izin Allah, phone mim hidup balik, keesokan harinya. Penantian yang tak sia sia kan ? 

So, in case phone masuk air, jom ikut ni :

Pertama
Keringkan tangan. Then, buka semua benda yang boleh dibuka. Especially bateri lah kan. Lap phone anda dengan tisu atau sapu tangan pon boleh. Lap pelan pelan, jangan kasar sangat, karang rosak bahagian lain plak.

Kedua
Bila anda dah sure yang phone anda tu mati sebab kena air, jangan nak try on kan phone tu. It needs rest, sejuk kot kena air. eh. Seriously, biarkan semua kering dulu, baru lah nak charge or sambung chitchat ke whatever lah kan.

Ketiga
Kalau korang nak tahu, phone tu rosak kronik ke tak, bukak sim and memory card, kalau ada lah kan ;). hehe. Try masukkan kat phone lain. Kalau sim masih boleh baca, and memory card boleh detect, maka phone korang masih ada harapan lagi. In shaa Allah.

 
haa, cenggini la gayanya nanti. ;)



Keempat
Step ni mungkin macam tak logik and kelakar. But, trust me. Efektif ! bila korang dah rasa macam phone tu dah kering, korang masukkan phone tu and all the components tu dalam bekas beras rumah korang. Seriously tak tipu, ye lah, memang kita tak nampak phone tu basah, tapi actually, dia lembap. Perapkan dalam bekas beras tu about 12 jam ke. Disebabkan beras tu bersifat menyerap air, maka, kita manfaatkanlah ;) 

K , last but not least, Good luck all ! 
Penutupnya, siapa kata blackberry tak macho ?
See, masuk air pun boleh baiki, maaa . hiks ;)




No comments: